Vorige

Noordelijk Zandgebied toont verduurzaming aan met regio-aanpak

Beeld
René Faas

De regio-aanpak Noordelijk Zandgebied (NZG) ging dinsdag 20 mei officieel van start. Zo’n 60 KAVB- en LTO Noordleden waren bij de startbijeenkomst in zaal Bloemenlust in Breezand, om te horen hoe de sector werkt aan verduurzaming, transparantie én onderlinge samenwerking.

Kringvoorzitter Matthé van Lierop van de KAVB gaf bij de start een boodschap: „De wereld verandert. Wij moeten veel meer laten zien wat we doen én waar we naartoe willen. Met behulp van de biodiversiteitsmonitor gaan we meten, vergelijken en verbeteren, en onze inspanningen transparant en communiceerbaar maken.”

De regio-aanpak sluit aan op de ambitie die KAVB, CNB en Anthos op 12 mei meegaven aan minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedelzekerheid en Natuur (LVVN). Die ambitie draait om minder chemie, meer vergroening, schoon water, een gezonde bodem, biodiversiteit, energiebesparing, innovatie en heldere communicatie. Het Noordelijk Zandgebied gaat nu op dezelfde manier aan de slag als de Duin- en Bollenstreek met de regiocertificering.

Minder uitstoot

Adviseur waterkwaliteit Annette Beems van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) vertelde tijdens de bijeenkomst over de waterkwaliteitsdoelen in de regio. Die doelen zijn onder meer: minder uitstoot van nutriënten en chemische middelen en natuurvriendelijke oevers. Ze kondigde aan dat HHNK op 7 momenten per jaar meet in Anna Paulowna en Breezand. Het schap bekijkt of dat ook in Koegras kan. Vanuit de zaal kwamen zorgen over de haalbaarheid van de normen, vooral als het water dat het gebied inkomt al boven stoffen boven de norm bevat. Beems neemt de zorgen mee bij de verdere uitwerking.

Biodiversiteitsmonitor

Beleidsmedewerker Elaine Vlaming van de KAVB vertelde dat de zogeheten biodiversiteitsmonitor binnenkort ook voor de bloembollensector beschikbaar is. Daarmee wordt duurzaamheid gemeten op bedrijfsniveau via prestatie-indicatoren. De monitor levert uiteindelijk de resultaten op gebiedsniveau op. De monitor wordt gekoppeld aan bestaande registratiesystemen, zodat het gebruiksvriendelijk blijft.

Praktische tips

Manager Guus Braam van het bloembollenteeltadviesteam van Delphy gaf praktische tips aan de kwekers. Hij benadrukte het belang van goede toepassingstechniek en bewustwording van emissieroutes, zoals greppels en kopakkers. Hij noemde onder meer de anderhalve meter spuitvrije zone, spuiten bij windsnelheden onder de 5 meter per seconde, het voorkomen van morsen en lekken, het belang van een veilige spuitvulplaats en de keuze voor alternatieve middelen.

Braam ziet het vergelijken van resultaten van de biodiversiteitsmonitor als een kans is om van elkaar te leren. „Openheid loont. Misschien kiest een collega een andere stof of toepassing die ook bij jou emissie kan verminderen.” Ook wees hij op de mogelijkheid om via het Landbouwportaal een coach in te schakelen voor emissiereductie.

De biodiversiteitsmonitor is naar verwachting na de zomer beschikbaar. Er lopen subsidieaanvragen bij instellingen en gemeenten om het project te ondersteunen. De provincie Noord-Holland steunt de aanpak inhoudelijk, maar niet met geld.

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster