Vorige

Noord-Holland Noord pakt hoogste bedrag Regio Deals

Tekst

De regio Noord-Holland Noord krijgt een rijksbijdrage van € 32,5 miljoen vanuit de Regio Deals. Jeroen Noot, programmamanager van Greenport Noord-Holland Noord, is blij met de toekenning. „Het is heel goed nieuws. We gaan er alles aan doen om met goede projectvoorstellen te komen voor de Agri & Food-sector en dus ook projecten die de bloembollensector verder helpen.”

De toekenningen van de Regio Deals werden onlangs bekend gemaakt. De sierteeltregio Aalsmeer, Boskoop en de Duin- en Bollenstreek baalde, want die pakte er naast. Het kabinet had voor deze tranche van Regio Deals in totaal € 384 miljoen beschikbaar gesteld. Het geld is bestemd voor projecten in de periode 2025 tot en met 2028.

De bijdrage van €32,5 miljoen voor Noord-Holland Noord is het hoogste bedrag dat in de reeks van Regio Deals wordt toegekend. Het geld gaat onder andere naar projecten om de regio aantrekkelijk te houden voor wonen en werken voor inwoners en voor ondernemers.

Gezamenlijk voorstel

Vanuit de regio Noord-Holland Noord dienden 17 gemeenten, ondernemers en onderwijs in de regio eind vorig jaar onder de titel ‘Samen Noord-Holland Noord versterken’ gezamenlijk een voorstel in voor de Regio Deal. Het voorstel zet onder andere in op het verbeteren van de bereikbaarheid in de regio, het vinden van oplossingen voor netcongestie en versterking van de arbeidsmarkt. Er werd door hen een maximale bijdrage gevraagd van 40 miljoen.

Noot geeft aan dat Greenport Noord-Holland Noord niet heeft meegewerkt aan het gezamenlijke voorstel. „Maar dat hebben wel veel partijen gedaan die in de greenport zitten zoals de gemeenten, Vonk en InHolland. In hun voorstel staan nog geen concrete projecten, de Regio Deal is heel erg op hoofdlijnen door de ondertekenaars aangevraagd. Eén van de speerpunten is wel Agri & Food. Daar valt natuurlijk ook de bloembollensector onder. ”  

Projectvoorstellen maken

De komende tijd begint het spel van concrete projectplannen opstellen. Wel is het zo dat elk project nog zelf voor 50 procent financiering van de financiering moet zorgen. „Daar zijn we als Greenport Noord-Holland Noord goed in; publiek private samenwerkingen. We gaan er alles aan doen om met goede projectideeën te komen. Die moeten aansluiten bij de uitdagingen waar de verschillende ministeries voor staan.” Hij gaat een lijstje maken met projectideeën die onder de Regio Deal kan vallen. Al is er volgens hem nog veel onduidelijkheid over hoe dit geld wordt verdeeld en wanneer de projectvoorstellen moeten zijn ingestuurd. Hij vermoedt dat het Rijk eind dit jaar definitief kiest naar welke projecten het geld gaat.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster