Vorige

Nieuwe databank Nederlandse Namen van Plantenziekten

Beeld
WUR

Donderdag 16 november is de nieuwe openbare databank Nederlandse Namen van Plantenziekten gelanceerd tijdens een symposium van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) in Wageningen. In de nieuwe databank is het makkelijk zoeken naar de Nederlandse naam van een plantenziekte.

Initiatiefnemer van de nieuwe databank is KNVP-secretaris Piet Vlaming. Hij heeft met verschillende deskundigen op het gebied van entomologie, fytopathologie, bacteriologie, virologie en nematologie en het bedrijf Agro4all gewerkt aan het opzetten van dit nieuwe zoeksysteem.

Nederlandse plantenziektenamen

Iedere in Nederland voorkomende aantaster (insect, schimmel, bacterie, aaltje of virus) heeft een unieke wetenschappelijke naam en meestal ook een unieke Nederlandse naam. Dit geldt niet voor namen van plantenziekten die door deze aantasters veroorzaakt worden. Om toch duidelijkheid te geven over plantenziektennamen en de daarbij behorende aantasters heeft de KNPV deze databank opgezet. Momenteel telt het systeem meer dan 1700 aantasters, de informatie wordt regelmatig bijgewerkt. De databank is openbaar en kan zonder inlog gebruikt worden.

Van voetrot tot komkommerbont

Vooral voor de communicatie buiten de wetenschap is het geven van een Nederlandse naam aan een ziekte of plaag van belang. Schorsbrand – een schimmel in de Douglasspar – is u eenmaal makkelijker uit te spreken dan Allantophomopsiella pseudotsugae.

De plantenziektekundigen hebben de Nederlandse taal verrijkt met woorden als voetrot, zwartbenigheid, krulziekte, komkommerbont, aardappelmoeheid, aardbeiknotshaarluis en tabaksratelvirus.

Agressief snot: een plantenziekte bij hyacinten, veroorzaakt door de bacterie Dickeya solani, waarbij slijm uit de aangetaste bloembollen druipt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster