Donderdag 16 november is de nieuwe openbare databank Nederlandse Namen van Plantenziekten gelanceerd tijdens een symposium van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV) in Wageningen. In de nieuwe databank is het makkelijk zoeken naar de Nederlandse naam van een plantenziekte.
Initiatiefnemer van de nieuwe databank is KNVP-secretaris Piet Vlaming. Hij heeft met verschillende deskundigen op het gebied van entomologie, fytopathologie, bacteriologie, virologie en nematologie en het bedrijf Agro4all gewerkt aan het opzetten van dit nieuwe zoeksysteem.
Nederlandse plantenziektenamen
Iedere in Nederland voorkomende aantaster (insect, schimmel, bacterie, aaltje of virus) heeft een unieke wetenschappelijke naam en meestal ook een unieke Nederlandse naam. Dit geldt niet voor namen van plantenziekten die door deze aantasters veroorzaakt worden. Om toch duidelijkheid te geven over plantenziektennamen en de daarbij behorende aantasters heeft de KNPV deze databank opgezet. Momenteel telt het systeem meer dan 1700 aantasters, de informatie wordt regelmatig bijgewerkt. De databank is openbaar en kan zonder inlog gebruikt worden.
Van voetrot tot komkommerbont
Vooral voor de communicatie buiten de wetenschap is het geven van een Nederlandse naam aan een ziekte of plaag van belang. Schorsbrand – een schimmel in de Douglasspar – is u eenmaal makkelijker uit te spreken dan Allantophomopsiella pseudotsugae.
De plantenziektekundigen hebben de Nederlandse taal verrijkt met woorden als voetrot, zwartbenigheid, krulziekte, komkommerbont, aardappelmoeheid, aardbeiknotshaarluis en tabaksratelvirus.
