Vorige

Nieuwe biologische bestrijder voor kleine mijten

Beeld
Wageningen University & Research BU Glastuinbouw

De larven van de minuscuul kleine galmug Trisopsis tyroglyphi zijn goede predatoren van zowel gal- als weekhuidmijten. De toepassing van de galmug als biologische bestrijder is erg teeltafhankelijk, blijkt uit onderzoek. Potentie is er in tulp, bromelia, begonia en mogelijk gerbera.

Entomologen van Wageningen University & Research BU Glastuinbouw onderzochten in het topsectorproject “Biologische bestrijding van schadelijke mijten” nieuwe natuurlijke vijanden voor de bestrijding van kleine mijten. Weekhuidmijten geven in de glastuinbouw veel bloemschade in de teelt van amaryllis, bromelia, tulp en gerbera. Door hun extreem kleine afmetingen (0,2 mm) zijn ze zeer lastig te bestrijden. Roofmijten zijn in principe effectieve bestrijders, maar kunnen niet goed op de plekken komen waar deze kleine mijten zich schuilhouden.

Tijdens het onderzoek is de minuscuul kleine galmug Trisopsis tyroglyphi ontdekt. De larven bleken goede predatoren van zowel gal- als weekhuidmijten. De soort is voor het eerst gevonden in Nederland; hij is inheems. De larven kunnen zich uitstekend ontwikkelen op de voermijt Tyrophagous putrescentiae. Het was opvallend dat de juveniele ontwikkeling bij 15 graden bijzonder traag was (> 80 dagen). Bij 25 graden is de levenscyclus relatief kort, gemiddeld 23 dagen. De mugjes zijn zeer fragiel en leven slechts 4 dagen.

Het onderzoek toonde aan dat de galmug een interessante nieuwe bestrijder kan zijn voor de bestrijding van weekhuid- en galmijten in tulp, bromelia, begonia en mogelijk gerbera. Op praktijkschaal zijn er aanknopingspunten voor voldoende effectiviteit. Maar het is (nog) niet gelukt om deze effectiviteit definitief aan te tonen. In amaryllis werd de bestrijder diep in de bol gevonden waar ze predeerden op narcismijt, maar in de praktijk lukte het niet om deze galmug te laten vestigen. Het beste proefresultaat was de reductie van een populatie tulpengalmijt in knoflookbollen (meer dan 80% reductie), mits er werd bijgevoerd met de voermijt T. putrescentiae.

De galmuggen zijn makkelijk en relatief goedkoop op voermijten te kweken. Er is een ontheffing voor gebruik in de praktijk toegekend. De bestrijder is nog niet commercieel beschikbaar, maar er is materiaal voor zelfkweek verkrijgbaar.

Schadelijke mijten

Dit onderzoek maakte deel uit van de PPS “Biologische bestrijding van schadelijke mijten” (project KV 1605 081). Het viel onder de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Deze PPS werd gefinancierd door het ministerie van LNV en de private partijen Anthos/iBulb, Biobest, KAVB, GlastuinbouwNederland, NFO, Amaryllistelers en de gewascoöperaties Bromelia en Komkommer.

Bijgaand de eindrapportage ‘Biologische bestrijding van kleine mijten’.

De inheemse volwassen galmug Trisopsis tyroglyphi met enkele oranje eieren.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster