De glastuinbouw stond 5 december weer naast de slachterijen in de spotlights. Als dé sectoren waar we misschien eens wat minder ruimhartig arbeidsmigranten voor zouden moeten laten komen. In het debat nam de Tweede Kamer een voorschot op het advies dat de Sociaal Economische Raad (SER) aankomende zomer uitbrengt over arbeidsmigratie.
Het ging in de Tweede Kamer de hele dag over het rapport van de staatscommissie Demografie. Die concludeerde bijna precies een jaar geleden dat Nederland de komende decennia ‘drukker, diverser en grijzer’ zal zijn. De commissie onder voorzitterschap van de latere kabinetsinformateur Richard van Zwol stelde dat een scenario van gematigde groei van de bevolking naar maximaal 20 miljoen inwoners in 2050 het beste uitgangspunt biedt voor behoud van economische en brede welvaart.
Die bevolkingsgroei, gematigd of niet, komt per saldo in zijn geheel voor rekening van migratie. In 2022 gingen er in Nederland, voor het eerst sinds we dit in 1900 echt goed zijn gaan tellen, meer mensen dood dan dat er geboren werden. Dat de bevolking toch gestaag blijft groeien komt door een migratiesaldo. Dat gaf vlak voor corona in 2019 al een plus van meer dan 100.000. En ook als de hiernaartoe gevluchte Oekraïeners buiten beschouwing blijven is die jaarlijkse aanwas door migratie na corona alleen maar verder gegroeid.