Vorige

Twaalfde productcompetitie op de Floriade

Nerine Desi is ‘de overtuigende winnaar’ van de Excellence Award

Beeld
Floriade Expo 2022

Nerine ‘Desi’ van De Wit Nerine won op 7 september de Excellence Award en goud tijdens de twaalfde productcompetitie op de Floriade. Naast nerine bestond de keuring uit aster, limonium en dahlia. De overige eerste plaatsen waren voor VOF Kwekerij Zomervlinder, Fers Flowers en Weijers Blooming Dahlias.

Een vakjury beoordeelde alle inzendingen. Dit keer waren dat er 119 in totaal, inzendingen kwamen uit Nederland, Duitsland en Kenia. De vakjury is samengesteld uit personen met verschillende achtergronden in de keten, van productie tot afzet. 

De Wit Nerine uit Heemskerk won dit keer de Excellence Award en de eerste plek in de productgroep Nerine met de inzending ‘Desi’. Het gewas is vernoemd naar de oudste dochter van de kweker. Volgens het juryrapport is deze rode nerine de overtuigende winnaar van de Excellence Award. ‘Hij is niet alleen uitzonderlijk van kwaliteit, maar springt er ook uit door zijn zeer onderscheidende kleur. De mooie vorm en stevige steel met veel knoppen maken van hem een echte topper. Hij zal zijn plaats in de binnen- en buitenlandse markt zeker vinden.’

Desi de Wit Nerine Excellence Award
Desi de Wit nam namens De Wit Nerine de Excellence Award en de eerste prijs in de productgroep Nerine in ontvangst. De winnende inzending ‘Desi’ is naar haar vernoemd.


Dahlia opent als waterlelie

In de groep Dahlia ging de eerste prijs naar ‘Fairway Pilot’. Dit is een inzending van knollenkweker Weijers Blooming Dahlias uit Noordwijkerhout. Volgens de jury is het een prachtig gewas dat opent als een waterlelie. Een andere inzending van Weijers Blooming Dahlias stond op de derde plek, dat was de ‘Diva us’.

Dahlia Fairway Pilot productcompetitie Floriade Weijers Blooming
Met een score van 9.40 was de ‘Fairway Pilot’ van Weijers Blooming Dahlias de beste inzending onder de dahlia’s. Volgens de vakjury opent de bloem als een waterlelie.


Fers Flowers uit Hillegom was de beste in de groep Limonium. De limonium sinense ‘Pineapple Diamond’ won het goud met een score van 9.40. ‘Een topkleur die aanspreekt en uitstekend qua rijpheid’, zegt het juryrapport. Twee inzendingen van Klaver Flowers uit Heerhugowaard kregen het zilver en brons in deze categorie.

Limonium productcompetitie Floriade Fers Flowers
Fers Flowers ging er vandoor met het goud dankzij hun limonium sinense ‘Pineapple Diamond’.


Tot slot de productgroep aster. Hier werd alleen de eerste plaats uitgereikt, VOF Kwekerij Zomervlinder uit Ter Aar ging met de prijs naar huis. Hun ‘Astee Parade’ heeft volgens de jury een opvallende kleur. ‘Een volle bloem met perfecte takken.’

Aster productcompetitie Floriade Ellen Akerboom Zomervlinder
‘Astee Parade’ was de winnaar in de categorie aster. Ellen Akerboom nam de prijs in ontvangst namens kwekerij Zomervlinder.


Consumenten

Naast de vakjury konden consumenten ook inzendingen beoordelen. Deze keuring bestond uit 30 inzendingen met de hoogste scores uit drie van de vier groepen. Zij kozen andere winnaars dan de jury: limonium ‘Safora Lilac’ van Klaver Flowers, dahlia ‘Mister Frans’ van F. van der Vlugt en nerine ‘Elegance Pinkfire’ van Kwekerij Tunezo.

Dit was de een na laatste productcompetitie. De allerlaatste competitiedag vindt plaats op dinsdag 27 september. Pluischrysant, hippeastrum, overige herfstbloemen en najaarsbloeiende kamerplanten worden dan gekeurd. Een cultivar inschrijven voor de laatste ronde kan hier.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster