Vorige

NEN-standaardisatie bodemgezondheid en -biodiversiteit

De NEN, stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut, houdt 1 juni een webinar als start van het standaardisatiewerk voor bodemgezondheid en bodembiodiversiteit. De stichting nodigt hierbij alle belanghebbenden en geïnteresseerden uit om deel te nemen.

Waar eerder gestuurd werd op ‘schone’ grond, wordt de roep om ‘gezonde’ bodems groter. Binnen Nederland verschuift langzaam het bodembeleid van nationaal naar Europees, waarbinnen het belang van bodemgezondheid wordt benadrukt door de deze zomer verwachte Soil Health Law. In deze nieuwe wet worden onder andere de condities van een gezonde bodem gespecificeerd.

Normsubcommissie bodemgezondheid

Vanwege nieuwe ontwikkelingen in het Europese bodembeleid en internationale standaardisatie voor het beoordelen van bodemfuncties, is de nieuwe normsubcommissie ‘Bodemgezondheid’ opgericht. Deze commissie brengt Nederlandse experts samen om zo een sterk kennisnetwerk op te bouwen en ook draagt de commissie het Nederlandse belang uit binnen internationale normalisatie.

De commissie werkt vooruit op verwachte Europese standaardisatie (resulterend uit het nieuwe EU bodembeleid), die in de nabije toekomst impact kan hebben op de Nederlandse bodemnormen. Verder zullen nationale normalisatiemogelijkheden verkend worden. Zo ontstaat een sterke positie om Nederlandse kennis en belangen op de verschillende schaalniveaus te vertegenwoordigen.

Bodembiodiversiteit

Voor de bodembiodiversiteit is ook een projectgroep opgericht omdat gestandaardiseerde methoden moeten aansluiten bij de behoeften aan specifieke en doelgroepgerichte data over de bodembiodiversiteit. Deze projectgroep maakt inzichtelijk welke methoden en gegenereerde data gelden voor specifieke doelgroepen (boeren, projectontwikkelaars, beleidsmakers, natuurbeheerders, et cetera). Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende ecosystemen (o.a. landbouw, bebouwde omgeving, bos en natuurgebied) en de klimatologische context. Op basis van het raamwerk kunnen hiaten in methodieken en standaardisatie worden geïdentificeerd en (internationale) normen voor gestandaardiseerde analytische methoden en richtlijnen ontwikkeld.

Kick-off webinar

Op 1 juni van 13.00 tot 16.00 uur wordt de kick-off webinar gehouden voor beide initiatieven. Er worden presentaties gegeven over de ontwikkelingen in het EU bodembeleid, over relevante initiatieven binnen de WUR en over de rol van normalisatie bij het vaststellen en monitoren van bodemgezondheid en bodembiodiversiteit. Daarnaast zullen ook de plannen voor de normsubcommissie Bodemgezondheid en de projectgroep Bodembiodiversiteit gepresenteerd worden. Tijdens het webinar wordt ook de mogelijkheid geboden om vragen te stellen of in gesprek te gaan over aanknopingspunten uit de eigen praktijk.

Geïnteresseerden kunnen zich registreren voor het webinar via deze link.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster