Vorige

Innovaties op mechanisatiebeurs

Beeld
Ellis Langen

Behalve winnaar HeGro met de pelmachine waren op de Mechanisatie Tentoonstelling in Vijfhuizen nog acht andere innovaties die meedongen naar de Innovatieprijs. Van nieuw fust tot joystick, we zetten op een rij waar de Bollenjongensjury uit moesten kiezen.

Zo was Presscon genomineerd met de BPC-generator die met stikstof het aandeel zuurstof zo laag brengt dat hiermee op een biologische manier de galmijt wordt bestreden. KPI (Kennemer Plastic Industrie) toonde de innovatie T-Box, nieuwe bloemenemmers waarmee er 20 procent meer product past op een veilingkar.

Een groep jonge bollentelers luistert naar uitleg over het nieuwe blauwgekleurde fust van KPI, de T-box.

Machinefabriek Akerboom stond er met een nieuwe zakinzetmachine, een product van het Belgische Pattyn, die automatisch 12 zakken per minuut in de kisten aanbrengt. Het 40-jarig jubilerende Sercom presenteerde haar nieuwste software-optie, het nieuwe dashboard, Sercom CANalytics die het meest complete overzicht van de situatie binnen het bedrijf in real-time weergeeft.

De jury krijgt uitleg over het dashboard van Sercom.

W.E.S. (Wind Energy Solutions) stond voor de tweede keer op de beurs met hun kleine erfmolen waarmee bedrijven hun eigen energie kunnen opwekken en meteen kunnen gebruiken. Die zou in de kustprovincies tot 150.000 kWh kunnen leveren en is volgens WES geschikt voor bedrijven die jaarlijks meer dan 60.000 kWh aan stroom inkopen. Er staan er al een paar bij kalvermesthouders en melkveehouders en twee bloembollenbedrijven hebben er een vergunningsaanvraag bij hun gemeente lopen.

Pink Innovation toonde twee vernieuwingen: een kopmachine met een bandje in plaats van een vijzel voor de afvoer van de tulpenkoppen en een joystick om de rooimachine mee te bedienen vanuit de trekker. Het voordeel van de nieuwe kopmachineconstructie is dat er geen koppen meer terug in het bed vallen. De joystick zorgt voor bedieningsgemak. De kopmachine heeft al twee seizoenen ervaring, de joystick is deze zomer geïntroduceerd.

Pink Innovation toont de verandering aan de kopmachine.

Agro Techniek had de vernieuwde, modulaire plantmachine als blikvanger in de stand. De basismachine is op te bouwen met onderdelen naar keuze, zodat de planter voor zowel narcissen als bijvoorbeeld tulpen en lelies te gebruiken is. Ook is volgens Agro Techniek het plantbeeld van de vijfrijïge machine beter, met dank aan een nieuwe verdeeltechniek en kouters. Afgelopen plantseizoen werd al proefgedraaid.

Jongejans Luchttechniek liet zien dat ze een afzuigtechniek bieden om tulpen met zuur uit te selecteren. De bollen gaan niet meer door de ventilator, maar worden direct afgevoerd en opgevangen in kisten of containers. De capaciteit is hoger dan oude machines en er is minder onderhoud nodig volgens het bedrijf. Inmiddels staat de installatie op een flink aantal bedrijven.

Lees meer over de innovaties in Greenity 163, die 26 januari verschijnt.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster