Vorige

Nederlandse tuinbouw tijdens VN-klimaattop

Beeld
Wageningen University & Research

Van 30 november tot 12 december vindt de 28ste VN-Klimaatconferentie in Dubai plaats met het doel inspanningen te versnellen om de opwarming van de aarde onder de 1,5°C te houden. Nederlandse tuinbouwvertegenwoordigers zullen tijdens de COP28 in drie bijeenkomsten de mogelijkheden van Controlled Environment Agriculture (CEA) onder de aandacht brengen.

De Nederlandse delegatie bestaat onder andere uit tuinbouwvertegenwoordigers Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, AVAG en GreenTech Global. CEA staat voor een efficiënt teeltsysteem. In een gecontroleerde omgeving kan namelijk een optimaal klimaat voor het gewas gecreëerd worden waardoor op een klein oppervlak meer opbrengst en een lagere milieu-impact gerealiseerd kunnen worden. De inzet van CEA betekent minder watergebruik, geen inzet van gewasbeschermingsmiddelen, minder grondgebruik, meer biodiversiteit en hergebruik van voedingsstoffen.

Drie bijeenkomsten
Tijdens de COP28 organiseren de Nederlandse tuinbouwvertegenwoordigers en een aantal grote Nederlandse tuinbouwbedrijven drie sessies rondom CEA. Op woensdag 6 december is de sessie “Affordable fresh and local food for all” (locatie: Food4Climate Paviljoen) waarbij deelnemers worden bijgepraat over de mogelijkheden van CEA en de bijdrage die de tuinbouw daaraan kan leveren. Op vrijdag 8 december staat er een bezoek gepland aan de circulaire en fossielvrije kas Armela Farms die in de praktijk laat zien hoe CEA werkt. Op diezelfde dag is er een afsluitende bijeenkomst waar genetwerkt kan worden.  

Innovatieve kracht
Anneke van de Kamp van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen: ‘De Nederlandse tuinbouw is dé innovatieve kraamkamer van duurzame oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke problemen. De sector levert een belangrijke bijdrage aan voedselzekerheid- en veiligheid in de wereld via kennis, zaden en technologie. Door de innovatieve kracht van de Nederlandse kennis over gecontroleerd telen te combineren met de regionale kennis, kunnen we samen wereldwijde duurzame, klimaatbestendige oplossingen ontwikkelen.’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster