Vorige

Nederlandse kinderen weinig ‘natuurintelligent’

Beeld
Shutterstock en Eva Jansen/EvaOntwerp

Kinderen in Nederland staan ver af van de natuur. Bijna 40% van de basisschoolleerlingen scoort laag op het begrip ‘natuurintelligentie’ (NQ). Het gaat dan vooral om kinderen die met hun ouders weinig natuuractiviteiten ondernemen en ook op school weinig natuurles krijgen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van IVN Natuureducatie.

Het onderzoek onder leiding van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg vond de afgelopen maanden plaats onder leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. Meer dan de helft van alle kinderen uit de bovenbouw van de basisschool blijkt zich niet verbonden te voelen met de natuur en heeft ook weinig praktische vaardigheden om die verbinding te maken. Vooral kinderen zonder tuin en kinderen die met hun ouders of school weinig natuuractiviteiten ondernemen scoren laag.

Infographic

Titanic-gevoel

‘De uitkomsten tonen heel duidelijk aan dat kinderen, die op jonge leeftijd al veel met de natuur in aanraking komen, zich veel meer met de natuur verbonden voelen. Gezien de crises waar we op dit moment mee kampen, is het essentieel dat de jeugd weer betrokken raakt bij de natuur. Wie van de natuur houdt, gaat er namelijk ook beter voor zorgen’, zegt Vincent van der Veen, IVN-programmamanager Kind & Natuur.

IVN vindt het daarom belangrijk dat er de komende jaren volop wordt geïnvesteerd in de ondersteuning op basisscholen op het gebied van natuureducatie. ‘Het rijk heeft bijvoorbeeld wel geïnvesteerd in ondersteuning voor cultuur- en muziekonderwijs. Ook heel belangrijk. Maar voor natuuronderwijs ontbreekt dit volledig. Dan krijg je toch een Titanic-gevoel: ruimteschip aarde zinkt, terwijl het orkest vrolijk doorspeelt.’ Met de ontwikkelde NQ-test en het onderzoeksrapport wil de organisatie in gesprek gaan met beleidsmakers, onderwijsbestuurders, leerkrachten, ouders en kinderen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster