Vorige

’Natuur niet van slag’

Beeld
Bloeiend Zijpe

Zowel bollenteler Frans van der Slot als opiniemaker Arjen Lubach menen dat de natuur niet echt van slag is en dat het voorjaar niet extreem veel eerder start dan andere jaren. Van der Slot zegt in het Leidsch Dagblad dat het gewas hooguit enkele dagen tot een week ’voorloopt’. Lubach plaatste woensdag in zijn avondshow vraagtekens bij het afwijkende karakter van de natuur.

Het Leids Dagblad wilde van Van der Slot weten of de bedrijfsvoering aangepast moest worden door het veranderende klimaat. „Het maakt geen zak uit. Je werkt met de natuur en die valt niet te regelen. Dat is ook de uitdaging in ons werk. In je planning hou je rekening met alle extremen. De laatste tijd is het niet enorm koud, dus het lijkt een vroeg voorjaar te worden. Maar als je over twee weken veertien dagen lang niet boven de tien graden uitkomt en er is nachtvorst, dan staat de natuur weer stil.”

Lubach besteedde aandacht aan de berichtgeving over het voorjaar, dat een maand eerder zou beginnen dan 50 jaar geleden. Hij liet een reeks items uit onder meer journaals zien, waaruit blijkt dat al twintig jaar wordt gezegd dat de natuur van slag is. „Dat komt door de klimaatverandering, dus dat gaat nog wel even duren. Laten we dus stoppen met zeggen dat de natuur van slag is.”

Het KNMI houdt de temperaturen bij en uit de grafiek is op te maken dat de gemiddelde temperatuur sinds 1900 gestaag stijgt. De grafiek loopt door tot het jaar 2100, waarbij het KNMI aangeeft waar de temperaturen uit zouden kunnen komen. Het instituut gaat uit van een stijging van de gemiddelde temperatuur tot minimaal 12,4 en maximaal tot 15,6 graden. Dit jaar komt het gemiddelde volgens de KNMI naar verwachting uit op 11,6 graden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster