Op 21 oktober begint Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) met hun jaarlijks terugkomende najaarsschouw. Tijdens zo’n schouw wordt gekeken of de sloten schoon zijn. De eigenaar van het perceel dat aan een sloot grenst, is onderhoudsplichtig.
Schouwmeesters controleren de sloten in het gebied van HHNK. Een sloot is schoon als:
- 90% van de slootbreedte vrij is van begroeiing
- voor duikers en bruggen alle begroeiing is verwijderd
- de sloot vrij is van afval
- er geen takken en bomen over de sloot hangen.
Ook is het belangrijk dat uitgezakte oevers worden hersteld, zodat het slootprofiel beschikbaar blijft voor de aan- en afvoer van water. In sommige gevallen is de onderhoudsplicht niet toegewezen aan de eigenaar van een aangrenzend perceel. HHNK maait zelf ook waterplanten uit 6.500 km sloot. Op hhnk.nl/legger-wateren staat meer informatie.
Niet helemaal leeg
Dit betekent niet dat de hele sloot leeg moet. Goede waterkwaliteit, ecologie en een stabiele oever zorgen ook voor een goede aan- en afvoer van water. Waterplanten dragen bij aan gezond water. Aan de oevers van een sloot mag 5% van de oorspronkelijke slootbreedte aan begroeiing blijven staan. Zo mag er bijvoorbeeld bij een sloot van 4 meter breed, 20 cm begroeiing blijven staan per oever.
Na de HHNK najaarsschouw: gevolgen bij een sloot die niet voldoende schoon is
De najaarsschouw vindt elk jaar plaats. Dat is nodig om de kwaliteit van de sloten te waarborgen, legt HHNK-woordvoerder Jorrit Voet uit. „We hebben allemaal een rol te vervullen om de waterhuishouding in Noord-Holland op orde te krijgen. Als een sloot niet voldoende schoon is, kan het water niet goed doorlopen. In het geval van hevige neerslag kan dat leiden tot wateroverlast. Dit willen we voorkomen. Een perceelseigenaar is medeverantwoordelijk voor de droge voeten van bewoners en werkenden in de buurt.”
Boete
Wat zijn de gevolgen voor de perceelseigenaar als de sloot niet voldoende schoon is? Na een waarschuwing volgt een tweede schouw vanuit het hoogheemraadschap, zegt Jorrit Voet, woordvoerder van HHNK. „We gaan in gesprek met de eigenaar. Als blijkt dat hij geen goede reden heeft voor het niet schoon houden van de sloot, dan krijgt hij een officiële boete. In dat geval maakt het hoogheemraadschap de sloot schoon en zijn de kosten voor de perceelseigenaar.”