Vorige

Moermanlilium en Meiland vaste planten winnen elfde productcompetitie Floriade

Beeld
Royal FloraHolland

Leliekwekerij Moermanlilium en vasteplantenkwekerij Meiland wonnen de elfde productcompetitie op de Floriade. Het Japanse teeltbedrijf Yusuke Ueta ontving voor zijn lelie de Excellence Award. In totaal deden 54 inzendingen uit Nederland en Japan mee met deze keuring.

Bij de elfde productcompetitie bestond uit twee productgroepen: Lelie en Grassen, bessen, zaaddozen en sierfruit. De gouden, zilveren en bronzen plak ging in de categorie Lelie naar dubbelbloemige soorten van Moermanlilium in De Lier. Hun Roselily ‘Samantha’ stond op de eerste plek met een score van 9.53. De Roselily ‘Viola’ kreeg 9.35 punten en Roselily ‘Anouska’ kreeg er 9.23. Consumenten kozen Anouska als de beste inzending onder de lelies.

De Roselily Samantha is volgens het juryrapport een topper. ‘Het is een sprekende bloem. De takken zijn uniform en de knoppen zitten dicht bij elkaar.’ Een vakjury beoordeelde alle inzendingen. De jury bestaat uit personen met verschillende achtergronden in de keten, van productie tot afzet. 

1e prijs Moerman Lilium Marianne Stolze productcompetitie lelie
Marianne Stolze nam de prijzen aan namens Moermanlilium in The Green House op de Floriade.


Siergras miscanthus sinensis wint goud

In de productgroep Grassen, bessen, zaaddozen en sierfruit won een grassoort van Meiland vaste planten uit Hillegom. De miscanthus sinensis ‘Rosi’ behaalde goud met een score van 9.40. De jury sprak over ‘een stevig gewas’ en complimenteerde de kleur, de takopbouw en het volume.

Twee andere siergrassen van Meiland wonnen zilver en brons. Dit zijn de panicum virgatum ‘Prairie Sky’ (9.35) en chasmanthium latifolium (9.30). Laatstgenoemde product was de favoriet van consumenten in de productgroep Grassen, bessen, zaaddozen en sierfruit.

Meiland won goud, zilver en brons met drie van zijn ingezonden siergrassen. Ook consumenten gaven een product van deze kwekerij de hoogste beoordeling.


Excellence Award voor Japanse lelie

De Japanse kwekerij Yusuke Ueta ging ervandoor met de Floriade Excellence Award, een prijs die bij elke productcompetitie wordt uitgereikt aan de meest opvallende inzending. Dat was dit keer de lilium nobilissimum ‘Mimori’, omdat het volgens het juryrapport een totaal nieuw product is voor Europa: ‘Hij is prachtig qua samenstelling en vorm, mede door de vele gelijke bloemen op een tak. Als zodanig heeft deze lelie veel mogelijkheden in gebruik en is uitermate geschikt voor boeketten, bloemwerk en bruidsboeketten. De jury is ervan overtuigd dat deze ‘Mimori’ ook in Europa een mooie toekomst voor zich heeft. Over de teelteigenschappen en de beschikbaarheid van de bollen is nog onvoldoende info.

De Japanse kwekerij Yusuke Ueta won de Excellence Award. De inzending lilium nobilissimum ‘Mimori’ heeft volgens de vakjury een mooie toekomst voor de boeg.
Detail van lilium nobilissimum ‘Mimori’


Alle inzendingen zijn deze week nog te zien in The Green House op de Floriade. De volgende productcompetitie is op woensdag 7 september. Dan worden de gewassen limonium, dahlia, aster en nerine gekeurd. Inschrijven kan hier.

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster