Vorige

Model voorspelt kans op ritnaalden

In de publiek private samenwerking ‘Grondige aanpak bodemplagen’ wordt gewerkt aan een model dat voorspelt wat de kans op ritnaaldschade in een bepaald perceel is. Zo kunnen telers zich beter voorbereiden en maatregelen nemen om schade te beperken. Welke maatregelen dat kunnen zijn wordt ook onderzocht. Het model wordt gevoed met een dataset van perceeleigenschappen en teelthistorie van percelen met en zonder ritnaaldschade. De verwachting is dat een eerste versie van het model halverwege 2024 klaar is en dat deze in de navolgende twee jaar wordt verbeterd met meer data.

Ritnaalden zijn een groeiend probleem in de onder meer de gladiolenteelt en aardappelteelt, omdat ze zorgen voor schade aan de oogst. Ritnaalden hebben een levenscyclus van vier jaar, dus het probleem is ook niet zomaar opgelost. In het project ‘Grondige aanpak bodemplagen’ doen Wageningen University & Research, BO Akkerbouw, Cosun, Vertify, Van Iperen en Agrifirm samen met vijf andere partners onderzoek naar bodemplagen. Het doel is om met concrete maatregelen te komen en modellen te ontwikkelen die de kans op bodemplagen in percelen, of delen daarvan, voorspellen. Het model voor ritnaalden is daar een voorbeeld van.

Eerder dit jaar hebben twee bedrijven in het consortium hun informatie, met daarin GPS-locaties van percelen die ritnaaldschade hebben en het percentage aan schade, gedeeld met Wageningen University & Research. Met die gegevens kunnen onderzoekers informatie opvragen rondom teeltgeschiedenis, grondsoort, organische stofgehalte en pH-waarde. Al die informatie samen leidt tot de dataset. Onderzoekers gaan op zoek naar correlaties tussen perceeleigenschappen en het optreden van ritnaaldschade.

Momenteel bestaat de dataset uit informatie van 800 percelen verspreid over Nederland. De helft daarvan heeft ritnaaldschade. De dataset bevat op dit moment alleen informatie van kleigronden. Om het model betrouwbaarder te maken is ook informatie vanuit andere teeltgebieden nodig. De onderzoekers roepen bedrijven die informatie hebben over percelen in deze gebieden op zich ook te melden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster