Vorige

Minder EG-subsidie voor Led beschikbaar

Tekst
Beeld
Shutterstock


In de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG-regeling) gaat het subsidiepercentage van 25% naar 20%. Het totale budget is nog niet bekend, maar zal lager zijn dan de 60 miljoen euro die vorig jaar beschikbaar was. Led, een van de zeven subsidiabele technieken in de EG-regeling, krijgt niet meer de kans om het grootste deel daarvan ‘op te eisen’.

Adviseur Wilco Wisse van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf bovenstaande details over de EG-regeling op woensdag 1 februari tijdens het Lichtevent van Kas als Energiebron. In de categorie ‘ledverlichting’ kwamen vorig jaar 206 aanvragen binnen. Uiteindelijk is 50 miljoen euro subsidie afgegeven aan 154 partijen die in led investeren. De totale pot voor de EG-subsidieregeling bedroeg 60 miljoen euro, voor zeven verduurzamingstechnieken.
Volgens Wisse wil het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de aanvragen voor alle technieken evenveel kans geven. Voor de komende openstelling wordt ledverlichting daarom losgetrokken van de overige zes subsidiabele technieken zoals een tweede energiescherm, een luchtbehandelingssysteem of een hogedrukvernevelingsinstallatie voor kaskoeling. De exacte verdeling tussen de twee potjes is nog niet bekend. Wel is zeker dat er geld overgeheveld kan worden; er blijft geen geld over van het totale budget.

Budget 2023 start met 12 miljoen euro

RVO-adviseur Wisse vertelde op het LichtEvent in Bleiswijk dat het budget voor de EG-subsidieregeling 2023 bij de start in april zo’n 24 miljoen euro zal zijn. Vorig jaar begon het met 12 miljoen euro. Toen is het budget verhoogd tot 60 miljoen euro. Een dergelijke verhoging verwacht Wisse niet voor dit jaar. Hij gaat er van uit dat er wederom een overtekening van de subsidieregeling zal zijn. Afgelopen jaar is voor 79 miljoen euro aangevraagd. Komende ronde zal op wens van de sector voor het eerst worden gewerkt met loting. Het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ is niet eerlijk genoeg en gaat daarom niet langer op. Mocht er geld in de ene pot geld overblijft, dit naar de andere pot wordt overgeheveld.

Het subsidiepercentage gaat omlaag naar maximaal 20% van de investering. Het maximale subsidiebedrijf per aanvraag verschilt per techniek. Voor ledbelichting was het maximale subsidiebedrag € 500.000, voor een tweede energiescherm €250.000. Details over de nieuwe maximale subsidiebedragen en bijbehorende voorwaarden worden binnenkort bekend.

70 miljoen subsidie toegekend aan Led

Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland/Kas als Energiebron gaf bij de aftrap van het LichtEvent 2023 aan dat er afgelopen jaar ruim 50 miljoen euro subsidie is toegekend aan investeringen in Ledbelichting. Naast de EG-regeling was er voor de groentetelers namelijk ook nog GMO-subsidie. In totaal heeft de toegekende subsidie betrekking op naar schatting bijna 1.000 hectare kas. Ledbelichting neemt duidelijk een vlucht, gaf Medema aan.

Het LichtEvent is een initiatief van Kas als Energiebron/Glastuinbouw Nederland, georganiseerd in samenwerking met Delphy Improvement Centre, Wageningen University & Research en Plant Lighting.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity of Bloem&Blad, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity of Bloem&Blad, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster