Vorige

Milieuorganisaties stellen Belgische staat in gebreke

Beeld
Delphy

Milieuverenigingen Nature & Progrès en Pesticide Action Network Europe hebben de Belgische staat in gebreke gesteld. Ze verwijten de federale overheid dat ze het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel op basis van indoxacarb onwettig tijdelijk hebben toegelaten.

Een product op basis van indoxacarb werd tijdelijk toegelaten tegen taxuskever. Minister van Landbouw David Clarinval (MR) werd twee weken geleden in de Kamer over het thema aan de tand gevoeld, zo bericht het Vlaams informatiecentrum Land- en Tuinbouw.

Enkele jaren geleden betwistte Pesticide Action Network Europe en de Belgische natuurorganisatie Nature & Progrès de Belgische toepassing van een Europese uitzonderingsregel op de toelating van neonicotinoïden. Als resultaat vaardigde het Europees Hof van Justitie een arrest uit waarin het de tijdelijke toelating op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden in België onwettig verklaarde.

Volgens beide ngo’s heeft het Europees Hof hierdoor bepaald dat substanties die op Europees niveau verboden zijn voor gezondheids- of milieuredenen, niet via de achterpoort mogen worden toegelaten door lidstaten. Met deze reden stellen ze België terug in gebreke, maar deze keer voor het gebruik van indoxacarb.

In Nederland is de werkzame stof indoxacarb alleen te gebruiken in de bedekte veredeling van sierteeltgewassen, zo blijkt uit de middelendatabank van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster