Vorige

Mierenvriend

Beeld
Fotostudio GJ Vlekke

Deze keer aandacht voor de hangplant Dischidia platyphylla, een zogenaamde mierenplant. Deze epifyt groeit op bomen in het regenwoud en komt van oorsprong voor in Zuidoost-Azië, voornamelijk op de Filipijnen. Het is daar inmiddels een bedreigde soort. In Indonesië en Thailand komt de plant ook voor op kwekerijen. 

Onder de bladeren bevinden zich twee forse hechtwortels waarmee de plant zich vastklemt aan de gastboom. Om aan voedsel te komen leeft de plant in een bijzondere symbiose met mieren. Zij gebruiken de ruimte tussen de tegenover elkaar geplaatste bladeren als broedkamer en voor opslag van organisch afval. De plant leeft vervolgens van de afgegeven CO2 en mineralen uit dit afval. Aan de ranken zitten zowel rond-ovale bladeren als niervormige bladeren. De mieren gebruiken de niervormige bladeren voor de voedselopslag en als kraamkamers, omdat ze stevig tegen de bast van de boom gedrukt zitten. Zo vormen ze een ruimte waarin de mieren zich kunnen huisvesten.

Aan de ranken kunnen in de bladoksels bloemschermen ontstaan die op een stevige zuil uit het bladerdek steken. De bloemen zijn buisvormig en bleek geel van kleur. 

Latexachtige stof tegen verrotting

Dischidia behoort tot de familie van de wasbloemen, Asclepidacea (vroeger Apocynaceae), en is sterk verwant aan het geslacht Hoya. De Duitse botanicus Rudolf Schlechter (1872 – 1925) beschreef de soort in 1906 tijdens een reis door de Filipijnen. Bij verwonding komt er een witte kleverige latexachtige stof naar buiten. Op de Filipijnen wordt deze stof gebruikt om verrotting tegen te gaan. 

De wetenschappelijke naam Dischidia betekent ‘in tweeën gedeeld’ en slaat op de tweespletige vorm van de kroonschubben. De soortnaam platyphylla betekent letterlijk breedbladig. In Nederland wordt Dischidia wel dubbeltjesplant genoemd of slakkenhuisplant. In Thailand wordt deze plant namelijk gekweekt en verhandeld in een slakkenhuis dat wordt gevonden in de rijstvelden.

Plantenpaspoort

Naam: Dischidia platyphylla

Kenmerken: hangplant; blad ovaalrond tot niervormig, bladvoet hartvormig; bladgrootte 4 tot 5 cm; bloemgrootte  tot 1 cm, buisvormig in schermen op een zuil; bloemkleur geelwit met roze zweem aan de top

Herkomst: Filipijnen

Houdbaarheid: sterke hangplant

Verkrijgbaarheid: jaarrond

VBN-nummer: 126770                               

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: zet de kamerplant op een lichte plek bij een normale kamertemperatuur, maar niet in de felle zon; geef matig water en drain overtollig water af; sproei af en toe het blad en mest af en toe zeer licht bij met uitzondering van de wintermaanden

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster