Vorige

Middelen gevonden in gebied Drentsche Aa

In de waterlopen in het gebied rond de Drentsche Aa zijn stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen gevonden die in de bollen, bieten en vollegrondsgroenten worden gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van een adviescommissie, meldden de NOS en RTV Drenthe woensdag 6 december.  

De gevonden stoffen vormen mogelijk een probleem voor de drinkwatervoorziening van de stad Groningen. De maatregelen die worden genomen om het gebied schoner te krijgen, werken volgens e adviescommissie onvoldoende. De commissie deed het onderzoek in opdracht van de provincie, het waterschap en het waterbedrijf Groningen.  

Het water in het gebied voldeed in 2016 ook al niet aan de eisen. Ook toen werden resten van insecticiden en herbididen gevonden. De provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s en Waterbedrijf Groningen deden met boeren, bedrijven en natuurorganisaties proeven om de waterkwaliteit te verbeteren. Doel was om in 2023 het aantal normoverschrijdingen bij het innamepunt van het Waterbedrijf Groningen ten opzichte van 2012 met 95 procent te verminderen. Dat is niet gehaald. Bij het meetpunt en ook bij meetpunten in en buiten het gebied zijn overschrijdingen van de normen gevonden.  

‘Overtuigend bewijs’

‘Er is overtuigend bewijs dat gewasbeschermingsmiddelen uit- en afspoelen naar het oppervlaktewater tijdens hevige regenbuien in de zomerperiode’, aldus de commissie. ‘Ook zijn er aanwijzingen dat beregening van gedraineerde landbouwakkers in droge periodes ook veel uit- en afspoeling veroorzaken.’

Er moeten volgens de commissie voor de bedrijven in en om het gebied andere manieren moeten komen om onkruid en insecten te bestrijden. Commissielid Henk Kosters stelt voor om de boeren die minder landbouwgif gebruiken financieel te ondersteunen met een ‘risico-vangnet’, een soort fonds of verzekering. „Daarmee kun je bijvoorbeeld een boer helpen om niet preventief te spuiten”, zegt hij. „Als achteraf blijkt dat er toch minder gewasopbrengst is en de boer heeft minder gespoten, dan moet zo’n boer gebruik kunnen maken van het risico-vangnet.”

Verplichte deelname

De adviescommissie pleit voor verplichte deelname aan een beleid dat de natuur beschermd en voor handhaving door provincie, gemeenten en waterschappen als de kwaliteit van de grond en het water in gevaar zijn. Ook het toezicht kan beter, dat is volgens de commisse vaak versnipperd over verschillende instanties. De Drentse gedeputeerde Willemien Meeuwissen wil eerst in gesprek ‘met alle partners in het gebied’ over de voorstellen van de commissie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster