Vorige

Met verrood is potanthurium compacter te maken

Als in het lichtspectrum een deel rood licht wordt vervangen door verrood (FR) worden potanthuriums compacter. Deze verlaagde R:FR verhouding beïnvloedt de bloemhoogte en bladhoogte – en daarmee de plantvorm – positief

Veel gewassen strekken als de verhouding R:FR verlaagt. Potanthurium reageert tegengesteld. De ongewenste strekking van bloem- en bladstelen bij belichting is daardoor te sturen via het spectrum van LED-belichting.

In het onderzoek ‘Rekken en strekken in de schaduw’ van Wageningen Universiteit & Research zijn de effecten van zes LED-spectra op de plantvorm vergeleken bij potanthurium. Het onderzoek is uitgevoerd in de laatste zeven weken van twee teelten met planten van één ras.

200 micromol LED licht

In de eerste teelt is de LED belichting (200 micromol) twaalf uur per dag aan geweest; in de tweede teelt zestien uur. Het LED-licht is gebruikt bij beperkt daglicht (circa 1-1.5 Mol/dag zoals in een typisch Hollandse winterdag). Vier van de zes geteste spectra (allen met lage tot zeer lage R:FR verhoudingen, van 2.9 tot 0.6) gaven een goede plantverhouding. Er waren geen negatieve gevolgen voor de totale plantgroei of kwaliteit.
De spectra met hoge R:FR verhoudingen (6.4 en 85) gaven significant meer strekking (bloemsteelrek en bladsteelrek) en daardoor een slechtere plantvorm.
Alle effecten waren sterker bij zestien uur dan bij twaalf uur daglengte.

Spectrumkeuze

De waargenomen effecten in deze verkennende proeven roepen vele vragen op, stelt onderzoekster Nieves Garcia. Hoeveel FR is nodig, bijvoorbeeld. En wat gebeurt er in het voor- of najaar, of als je de hele teeltduur (zo’n 40 weken) belicht. Voor antwoorden op dergelijke vragen zal aanvullend onderzoek nodig zijn. Daardoor is volgens Garcia ook beter te begrijpen hoe bij schaduwpotplanten onderliggende processen op gebied van lichtbenutting in de fotosynthese hieraan bijdragen. De reeds behaalde resultaten geven aanleiding om bij wijze van proef het spectrum in de potanthuriumafdeling in Kas2030 voor een deel te vervangen door een van de spectra die tot een goede plantvorm hebben geleid.

Het onderzoek is gefinancierd door het programma Kas als Energiebron. Klik hier voor meer info.

Resultaat na blootstelling van het gewas gedurende 7 weken (aan einde van de teeltduur) en 16 uur per dag belichting met verschillende verhoudingen rood/verrood (FR) in het gegeven LEDlicht.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster