Vorige

Met steun verduurzamen

Tekst

De Milieu-investeringsaftrek heeft dit jaar de volwassen leeftijd van 21 jaar bereikt. Met de jaarlijks ververste lijsten van fiscaal aftrekbare investeringen maakt de overheid het voor ondernemers financieel aantrekkelijk om voor duurzamer en duurzaamst te gaan. De iets jongere Energie-investeringsaftrek werkt net zo. De regelingen blijven onverminderd populair, in alle tuinbouwsectoren. Al wordt de glastuinbouw er langzaamaan te groot voor.            

Sinds 2000 krijgen ondernemers in alle denkbare branches aantrekkelijke fiscale voordelen als ze investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Voor komend jaar zijn de aftrekpercentages voor de Milieu-Investeringsaftrek (Mia) bepaald op 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag, al naar gelang de vooruitstrevendheid van de betreffende investering.             

De tuinbouw hoort al van meet af aan bij de sectoren die zich voluit op deze regelingen hebben gestort. In 2003 meldde de gehele land- en tuinbouw €1,1 miljard aan investeringen aan voor aftrek en willekeurige afschrijving (Vamil). Glastuinders waren goed voor niet minder dan €773 miljoen. Bij de Vamil mag je 75% willekeurig afschrijven; dus in één keer, maar je mag dat ook later doen.       

Dat tamelijk duizelingwekkende bedrag werd veroorzaakt doordat de in 1998 geïntroduceerde Groen Label Kas (GLK) integraal op de Mia-lijst kwam te staan. 

Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 49. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster