Vorige

Meijer en Voorn pakken prijzen op rozenshow

Beeld
Hans Neefjes

De kwekerijen Meijer Roses en Voorn Sprayroses gingen er tijdens de rozenkeuring op Keukenhof met de hoofdprijzen vandoor. Teler Frank Voorn mocht ook de extra prijs, de Keukenhof Award, in ontvangst nemen voor zijn inzending van een nieuw type trosroos, de #Ashtag.

Het lijkt wel een chrysant, kreeg teler Frank Voorn diverse keren te horen tijdens de vakbijeenkomst voor het rozenvak op Keukenhof, donderdag 7 april. Telers en handelaren moesten hem ook bekennen dat de inzending trosroos met op het naambord ‘New Type Spray’ een heel opvallende noviteit is tussen de ruim driehonderd vazen met rozen in het Orange Nassua Paviljoen. Zowel de vakjury als de handelsjury, in totaal 9 personen, schoven deze trosroos naar voren als kandidaat voor de Keukenhof Award.

Veredelaar Interplant Roses heeft vijftien jaar gewerkt aan dit nieuwe type trosroos. Frank Voorn heeft hem inmiddels drie jaar getest en zal rond juni de eerste stelen aanvoeren van vier cultivars. Omdat het een heel nieuwe type bloem is, heeft Interplant er de groepsnaam #Ashtag (spreek uit hashtag) Flowers aan gekoppeld. De eerste bloemen zijn al verhandeld en vooral vanuit Japan komen heel enthousiaste reacties, vertelde directeur Martijn Ilsink van Interplant Roses op Keukenhof.

Het nieuwe type trosroos, de #Ashtag, waarmee Voorn Sprayroses de Keukenhof Award 2022 won. Een unieke bloemvorm door de symmetrisch ingesneden bloemblaadjes.

De winnaars van de rozenkeuring op Keukenhof volgens de vakjury en de handelsjury:

Vakjury

  • Grootbloemige roos: Meijer Roses uit Delfgauw met ’Sweet Avalanche+’
  • Trosroos : Voorn Sprayroses met decrème roze ’Sofie’
  • Importroos: kwekerij Ayana uit Kenia met tweekleurige (rood en geel) ‘Fairy Queen’

Handelsjury:

  • Grootbloemige roos: Meijer Roses uit Delfgauw met de crèmekleurige ’Dorchester’
  • Trosroos: Voorn Sprayroses uit Luttelgeest metde witte ’Bridal Flow’
  • Importroos: kwekerij Alisha met tweekleurige (rood met geel hart) ’Bogart’
De prijswinnende ’Dorchester’ van Meijer Roses, die hem sinds 2019 in zijn sortiment heeft. Inmiddels is er 1 ha in productie bij de kwekerij in Delfgauw
Cultivar Sofie van Voorn Sprayroses, volgens de vakjury de mooiste trosroos op de keuring
Niet de hoogstscorende trosroos, wel een derde plek, oordeelde de vakjury: cultivar ‘Flinderslane’, ingezonden door Holla Roses uit Ethiopië

’Flinderslane’ deelde de 3e plek met onderstaande trosroos ’Orange Queen’ van Fransen Roses. De kwekerij uit De Lier breidt zijn areaal trosrozen de komende maanden uit van 1 naar 2,2 ha. Op de overige 2,2 ha blijft de grootbloemige Red Naomi! in productie.

De inzending van Meijer Roses op Keukenhof.
De opbouw van de stand van Meijer Roses eerder deze week. Vader Kees en zoon Jeffrey deden het zelf, net als voorgaande jaren. Een klus van een paar uur. Het selecteren in de kas en het vervoer van de rozen naar Lisse ging net zo secuur, vertelden de telers. De lat ligt hoog bij de veelvoudig winnaar van prijzen op rozenshows. De awards staan en hangen in de kantine, want ook de medewerkers dragen bij aan het succes van onze rozen, vertelde Kees Meijer trots. (foto Henk de Mooij)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster