Vorige

Marktbezoek tulp krijgt koninklijk tintje

Tekst
Beeld
Niels Kreuk

Een tiental tulpentelers trof tijdens hun marktbezoek in Bratislava bij toeval Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Ze maakten van de gelegenheid gebruik om een groot boeket tulpen te overhandigen.

Acht leden van de productcommissie Tulp van Royal FloraHolland zijn, samen met productmanager Tulp Coen Verspeek en Arjan Smit, de voorzitter van Tulpen Promotie Nederland, op een driedaags marktbezoek naar Boedapest, Bratislava en Wenen. Ze wilden rond Internationale Vrouwendag (8 maart) een beeld krijgen van bloemenhandel in de respectievelijke hoofdsteden van Hongarije, Slowakije en Oostenrijk.

Spontane ontmoeting met koningspaar

In Bratislava had de afvaardiging van Nederlands tulpenkwekers een spontane ontmoeting met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, die op staatsbezoek zijn in Slowakije. De excursiegroep ontdekte door de aanwezigheid van veel politie en grote auto’s voor een gebouw in Bratislava, bij toeval dat ze het koninklijk paar wellicht konden treffen. Ze wilden een poging doen om de Koningin tulpen aan te bieden. Een groepslid legde contact met de beveiliging en een ander kocht bij de lokale bloemist een grote bos rode tulpen (voor de kenners: Ile de France, geteeld door collegabroeier Kenter). Er kwam toestemming en productmanager Coen Verspeek en TPN-voorzitter Arjan Smit konden de tulpen aan Koningin Máxima overhandigen. Het koningspaar reageerde enthousiast en nam de tijd om even met de heren te praten.

Productmanager Coen Verspeek (wit shirt) en TPN-voorzitter Arjan Smit konden de tulpen aan Koningin Máxima overhandigen

Vlotte verkoop

De groep zag op diverse verkooppunten een mooie, zware kwaliteit tulpen en voldoende voorraad. De verkoop ging vlot rond Vrouwendag: in diverse supermarkten is 3 uur na levering geen bos tulpen meer te vinden. De rijpheid van de bloemen wordt in dit deel van Europa anders beoordeeld dan in Nederland. Ze moeten ruim voldoende kleur tonen. De steelprijs bij de groothandel lag tussen 50 en 80 eurocent. Verkoopprijs voor de consument in Wenen was soms €2 per steel en in Bratislava zag de groep verkoopprijzen van €1,50 per steel. Hieronder een impressie van hetgeen de groep aantrof.

Groothandel in Boedapest.
Ook gezien bij de groothandel in Boedapest
Supermarktketen Tesco presenteerde de bloemen voor Vrouwendag op deze manier. Tulpen zijn duidelijk rijper dan in veel Nederlandse winkels
Lokaal geteelde tulpen
Een voorbeeld van in Oostenrijk geteelde tulpen, ditmaal bij Billa in Wenen (foto: Hans Neefjes)

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster