Vorige

Macht

Tekst

Vlak voor mijn deadline is de TVOH-rel losgebarsten. Wat zou ik graag deze column hieraan wijden, maar ik schrijf over bloemetjes, niet over machtsmisbruik of grensoverschrijdend gedrag. Natuurlijk zou ik net als veel vrouwen op social media mijn eigen ervaringen met jullie kunnen delen. Wetende dat ik in het verleden meestal weerbaar genoeg was om mijn grens aan te geven, heb ik wel degelijk zien gebeuren wat er nu in medialand speelt. Enfin, niks seksueels aan deze stukjes, maar ik wind mij regelmatig wel op over bepaalde ontwikkelingen in onze bloemen­branche, de tsunami aan bedrijfsovernames bijvoorbeeld.

Eind december werd de ene na de andere overname bekend. Sinds het sluiten van Cultra koop ik in bij familiebedrijf G. de Ruiter Bloemengroothandel, maar anno 2022 loopt het team van Gerard een paar veilingstraten verder met Greenflor op hun rug. Barendsen (van passievolle pionier Jan de Boer) sluit zich aan bij OZ-Hami, onderdeel van Dutch Flower Group. Ik lees een rode draad in alle persberichten: beide partners kunnen elkaar goed versterken en door samenwerking een breder assortiment aan­bieden. Goed verhaal, maar ook lariekoek denk ik, want hopelijk gaan deze hardwerkende bloemenmannen cashen en hun pensioen veilig stellen!? Terwijl ik mijn nieuwe routing probeer te vinden bij Greenflor, mogen de winkels godzijdank weer open!

Positief nieuws, maar terugkomend op het woord van de week: machtsmisbruik. Verpakkingsgigant Koninklijke Paarde­kooper heeft voor zichzelf een machtspositie gecreëerd. Door een virus, een dingetje met Rusland en een boot die dwars lag, gaan de prijzen van brand- en grondstoffen, lees: bloemen, nog steeds sky high! Door overnames van Broekhof en Dillewijn Zwapak is elke vorm van prijsconcurrentie in verpakkingsland verdwenen en zijn bloemisten overgeleverd aan de familie Paardekooper. Hoge bomen vangen soms te veel wind. Ik heb mij er altijd tegen verzet, want je bereikt zonder hard werken niet zomaar de top, met of zonder machtsmisbruik. Zolang je niet je zaterdaghulp tussen de bloemetjes betast, wegkijkt wanneer een werknemer stelsel­matig gekleineerd, verkracht of geïntimideerd wordt, mag je wat mij betreft legaal heel ver komen. Hopelijk blijft Poetins machtsvertoon bij woorden, want het plafond is qua prijsstijgingen voor de gemiddelde bloemist bereikt.

Happy Valentine!

Inge Quint, iqflowerart.nl

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster