LTO ziet dat het kabinet met het regeerakkoord een duidelijke koers uitzet om de Nederlandse land- en tuinbouw te versterken met sturing en innovatie. Ook kunnen agrariërs met deze plannen een nog grotere bijdrage leveren aan natuur- en landschapsbeheer, liet LTO vrijdag 13 september weten.
LTO-voorzitter Ger Koopmans ziet ’realisme’: „De ambities van dit kabinet geven vertrouwen dat we de komende jaren stappen kunnen zetten in de opgaven waar boeren en tuinders mee te maken hebben. Vanuit LTO zie ik volop aanknopingspunten om daarin samen te werken.”
In dit regeerprogramma maakt het kabinet volgens LTO heldere keuzes om de ambities uit het hoofdlijnenakkoord uit te voeren. Deze regeerperiode wordt vijf miljard euro vrijgemaakt voor de versterking van de land- en tuinbouw. Koopmans heeft vertrouwen in de prioriteiten bij de verdeling van die miljarden. „Investeren in innovatie is belangrijk om emissies verder te beperken en daarmee weer ruimte te maken voor de vergunningverlening in de landbouw, woningbouw en infrastructuur.“ We zijn verheugd dat het kabinet een belangrijk deel van het budget daarvoor vrijmaakt.” Hoe de verdeling wordt, is nog onduidelijk.
Natuur en landschap
De 500 miljoen die jaarlijks beschikbaar is voor agrarisch natuurbeheer ziet LTO ’als een mooie kans’ om deze tak een impuls te geven. Dat het kabinet definitief de stekker uit het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) trekt is volgens Koopmans geen verrassing. Het betekent wat hem betreft niet dat gebiedsgericht stopt. „Integendeel. Er is volop werk aan de winkel. Vooral voor de provincies. Denk aan de noodzaak om PAS-melders snel te legaliseren. Maar dit hoeft niet te gebeuren onder de paraplu van een nationaal programma-zonder-financiering.”
Arbeidsmarkt
Werkgevers hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt en daarom is LTO positief over het plan om arbeidsbesparende technologie te stimuleren. „Dat neemt niet weg dat in de komende jaren de inzet van arbeidsmigranten noodzakelijk is en blijft, zeker voor seizoenswerk,” zegt Koopmans. Ook vraagt LTO aandacht voor de sterk gestegen werkgeverslasten. „Werkgevers krijgen een steeds hogere rekening en werknemers die er niet of nauwelijks netto op vooruit gaan, dat kan niet. Dat helpt werkenden niet in hun bestaanszekerheid en koopkracht. Het kabinet moet daarom werk maken van lagere werkgeverslasten en gelijktijdig meer loon naar werken.”
Gewasbescherming
In het regeerprogramma van het kabinet staat dat de koers van het uitvoeringsprogramma richting 2030 wordt voortgezet. Verschillende teelten hebben nu al onvoldoende gewasbeschermingsmiddelen, stelt LTO. Koopmans: „Maar voor de beleidsvoornemens die het kabinet maakt, liggen bij de sector de plannen zelfs al klaar. LTO wil daarom voortvarend aan de slag met een gezamenlijke uitvoering.”