Voor de landbouw is nog onduidelijk wat de ambities zijn voor biodiversiteit op het bedrijf, ziet LTO Nederland nadat de Agenda Natuurinclusief 2.0 bekend is gemaakt.
De Agenda Natuurinclusief 2.0 is begin deze maand gepresenteerd aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en minister Chritianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De agenda is onderdeel van het zogeheten Programma Natuur, dat gericht is op natuurherstel buiten natuurgebieden. Het gaat dus niet om Natura2000-gebieden.
Volgens LTO is het toekomstbeeld voor de agrarische sector in 2050 ‘weinig concreet’. Met Agenda Natuurinclusief 2.0 wordt ‘de koers ingezet richting een natuurinclusieve samenleving in 2050’. De focus ligt daarbij op het versterken van de 70% niet-beschermde natuur van Nederland waarin het dagelijks leven zich afspeelt. Er moet een natuurinclusieve samenleving ontstaan, is het streven van de opstellers van de agenda.
In april 2021 hebben de colleges van Gedeputeerde Staten van alle provincies, samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL een oproep gedaan aan de nieuwe regering om een Agenda Natuurinclusief op te stellen. LTO stelt voor dat voor het vervolg op de Agenda Natuurinclusief 2.0 nadrukkelijk gekeken wordt naar welke ontwikkelingen er op dit gebied al zijn binnen de landbouw, en hoe de visie op biodiversiteit van LTO kan helpen bij de invulling van het domein ‘landbouw’ binnen de Agenda.