Regiocertificeringstrekker en voorzitter Simon Pennings van de KAVB-kring Duin- en Bollenstreek kreeg vrijdag 6 juni de 400 duizend euro die de provincie Zuid-Holland eerder toezegde. Over een eventueel vervolg van de financiële ondersteuning moeten de partijen opnieuw om de tafel. Wel waren er lovende woorden van gedeputeerden Arne Weverling en Meindert Stolk van de provincie voor de regiocertificering.
Greenport Duin- en Bollenstreek hield de bijeenkomst met onder andere deelnemers aan de regiocertificering, vertegenwoordigers van de Bollenstreekgemeenten en de provincie vrijdag bij JUB Holland in Noordwijkerhout. Die middag werd ook de overeenkomst met de erfbetreders verzilverd: toeleveranciers en adviseurs zeggen toe kwekers te helpen bij het vinden van milieuvriendelijke oplossingen. Ondertekenaars KAVB, Greenport Duin- en Bollenstreek, Agrifirm-GMN en Delphy willen zo een bredere groep kwekers bereiken dan alleen de deelnemers aan de regiocertificering.

Inzicht van elkaar
Tijdens een paneldiscussie met deelnemers aan de eerste pilotgroep van de regiocertificering bleek dat ze veel inzicht kregen. Het gaat dan vooral om het vergelijken van de aanpak op de bedrijven. Soms blijkt dan dat een alternatief gewasbeschermingsmiddel of een andere inzet van een middel al een lagere milieubelasting oplevert. In een tweede discussie deden ook gedeputeerde Meindert Stolk (economie, innovatie en milieu) en Arne Weverling (water, bodem, klimaatadaptatie en gebiedsgedeputeerde) mee. Die ronde ging om de toekomst. Stolk: „De Greenports zijn de economische motoren van onze regio en tegelijkertijd de kraamkamer van duurzame innovatie. Projecten zoals regiocertificering bewijzen dat samenwerking loont voor individuele ondernemers en voor het hele gebied. Door samen met de sierteeltsector te investeren in een toekomstbestendige tuinbouw, versterken we zowel de sector als de regio. Wij nodigen ondernemers uit om samen met ons de koers naar 2050 te bepalen – met lef, visie en samenwerking als kompas.”
’Regiocertificering kan echt bijdragen’
Of Zuid-Holland in de toekomst bij blijft dragen, is nog onzeker. Bij de overhandiging van de cheque voor de vier ton had Weverling wel lovende woorden voor de regiocertificering: „We staan voor grote uitdagingen, zoals het verbeteren van de waterkwaliteit. Het is mooi dat ondernemers zélf de handen ineenslaan, door via projecten als regiocertificering in te zetten op verduurzaming en een betere waterkwaliteit. De eerste resultaten zijn veelbelovend en laten zien dat dit project echt kan bijdragen aan het halen van de Europese doelen voor waterkwaliteit. Wat mij betreft verdient dit project meer deelnemers!”

Reuzenbol
Greenport Duin- en Bollenstreek is blij met de bijdrage. Volgens de organisatie gaat het om meer dan alleen geld. De bijdrage is volgens programmamaneger Maarten Prins van Greenport Duin- en Bollenstreek een erkenning en waardering van de inzet van de kwekers en de andere betrokkenen. Pennings gaf Weverling een kleine versie van een reuzenbol „voor op het provinciehuis.” De kringvoorzitter stelde dat er eigenlijk ook een grote reuzenbol bij het kantoor hoort te staan. „Maar die moeten jullie zelf financieren.”
Lees meer over regiocertificering in Greenity 200, die 27 juni uitkomt.