Vorige

Loonbod van 5% in cao Glastuinbouw

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De werknemers in de glastuinbouw krijgen er per 1 januari 3% en per 1 juli nog eens 2% loon bij. Dit gebeurt als de bonden op het eindbod van de werkgevers in gaan voor een nieuwe cao Glastuinbouw.

De vakbonden CNV en FNV zaten op 19 december om tafel met de werkgevers in de glastuinbouw en leggen de komende 2 weken het loonbod voor aan hun leden. Naast de 5% in twee stappen (3% per 1 januari 2023 en 2% per 1 juli 2023) is er ook een flinke opwaartse ontwikkeling in de zogeheten loonschaal B. In die schaal is trede 1 het wettelijk minimumloon en gaat dat per 1 januari sowieso met 10% omhoog. De schalen daarboven gaan deels met een nog iets hoger percentage omhoog.

‘Een teleurstellend bod’

Ook een plus is dat het vakvolwassen loon niet pas op de 21e verjaardag maar al een jaar eerder wordt bereikt. “Het kan zijn dat onze leden akkoord gaan, omdat ze door de inflatie en de hoge energierekening nu eenmaal graag zo snel mogelijk alle kleine beetjes extra willen gebruiken. Maar we vinden het bod teleurstellend”, zegt Jeroen Warnaar van CNV.

CNV heeft er begrip voor dat sommige tuinders in zwaar weer zitten door de hoge energieprijzen. “Maar dat geldt ook voor hun werknemers. Die zitten nú in de moeilijkheden. dat de helft van de loonsverhoging pas in de zomer komt helpt ook niet.”

‘Medewerkers binden en vinden’

Als werkgevers hebben wij ons tot het uiterste ingespannen om tot een onderhandelingsresultaat te komen, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “De sector staat onder grote druk. In moeilijke tijden moeten bedrijven medewerkers binden en vinden. Duidelijkheid over loon is daar een belangrijke factor bij. Reden om dit eindbod op tafel te leggen.”

Het voorstel is om een cao af te sluiten voor de periode 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Daarin is ook opgenomen dat de reiskostenvergoeding van 19 cent wordt verhoogd naar de fiscaal toegestane onbelaste vergoeding van 21 cent per kilometer.

Vakbonden en werkgevers hebben lang onderhandeld voor de huidige cao Glastuinbouw. Werknemers hadden daardoor twee jaar geen cao. Een akkoord bereiken blijft een complexe opgave.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster