Vorige

Lisianthus met hersfsttinten wint Glazen Tulp Award

Beeld
Hans Neefjes en Royal FloraHolland

De winnaars van de Glazen Tulp Awards 2023 zijn bekend. Bij het bepalen van de vijf beste nieuwe marktintroducties bij Royal FloraHolland ging de jury vooral met elkaar in discussie over de gevuldbloemige lisianthus ‘Rosanne Terracotta’, de winnaar in de categorie snijbloemen.

Royal FloraHolland reikt jaarlijks de Glazen Tulp Award uit aan het beste vernieuwende product in hun categorie. Na twee stemrondes kon de vakjury op 7 november, tijdens Trade Fair Aalsmeer, de noviteiten aanschouwen en bepaalden zij de winnaars van dit jaar en konden de prijzen uitgereikt worden.

Winnaar Snijbloemen: You hate it of you love it

Kwekerij Lugt Lisianthus won in deze categorie met de Eustoma russellianum gevuldbloemig ‘Rosanne Terracotta’. De vakjury typeerde hem als een zeer aparte bloem: ‘You hate it or you love it’. De ene vindt het een seizoensproduct, de ander vindt hem geschikt voor het hele jaar. Het advies van de jury is om met meer marketing te vertellen en te laten zien wat je er allemaal mee kunt. Teler Marcel van de Lugt vertelde dat dit komend tijd via social media zeker gaat gebeuren. Maar eigenlijk wordt de noviteit van veredelaar Sakata al behoorlijk goed opgepakt door zijn afnemers. „Vooral in Noord-Amerika is Rosanne Terracotta’ al heel populair. Het is een aparte kleur, net als alle cultivars binnen de Rosanna-serie, maar jaarrond is er goed vraag naar.”

Lugt Lisianthus heeft ‘Rosanne Terracotta’ sinds begin 2023 in productie. Inmiddels gaat het om wekelijks 20.000 stelen, van de 1,1 miljoen stuks lisianthus die het bedrijf in totaliteit per week oogst. Een niche dus. „En zeer welkom in ons sortiment. Teelttechnisch is het een makkelijke cultivar en de houdbaarheid is extreem goed. Hij staat makkelijk 3 weken op de vaas.” Er zijn nog twee aanbieders van de cultivar, in beperkte aantallen. Van der Lugt: „Vooral ook omdat er niet meer zaad beschikbaar is. Het is een gevuldbloemige en daarvan is de zaadproductie vaak lastig.

Cultivar ‘Rosanna Terracotta’. De lichtgroene jonge knoppen contrasteren met de bruingetinte bloemen die open staan. Uiteindelijk verkleuren die knoppen op de vaas ook richting bruintinten.Op de tweede plaats in de categorie snijbloemen eindigde de roze pluischrysant ‘Honeymoon’ van kwekerij J&A Flowers, lid van het collectief Vannova Masters Growers. De kleur is uniek volgens de jury en zo’n grote bloem is er nog niet in het roze segment. Op plek 3 volgde santini ‘Miri’ van kwekerij LS Santini die ook de publieksprijs van deze categorie wint.

Snijbloemen
De prijswinnaars en genomineerde in de categorie snijbloemen. Uiterst rechts teler Marcel van der Lugt. Uiterst links CEO Steven van Schilgaarde van Royal FloraHolland die de prijzen uitreikte op dinsdagavond 7 november, tijdens de Trade Fair Aalsmeer.

Winnaars in de categorie Kamerplanten Groen
Kwekerij Ansu vof won de Award met de Aglaonema ‘Painted Celebration’. De jury was positief verrast door de kleur. „Dit is een mooie vernieuwing en echt een verrijking voor kantoorbeplanting, wat in deze tijd enorm belangrijk is. Het is wel een plant voor de exclusievere markt.”

Aglaonema ‘Painted Celebration’Nummer 2 werd anthurium crystallinum ‘Karma Crystal Fluorite’ van kwekerij Karma Plants. Het is een bijzondere plant met mooi blad en brede, goed zichtbare nerven, vond de jury. Op plek 3 eindigde de Alocasia Regal Shields van Forever Plants Group. Juryrapport: Deze plant heeft enorme, donkergroene, bijna zwarte bladeren. Een echte eyecatcher!

De publieksprijs ging naar Esperit Plants met Alocasia zebrina Black Zebrina.

Kamerplanten Groen
Het podium bij de categorie Kamerplanten Groen, met tweede van rechts Steef van Adrichem van Ansu vof.

Optiflor wint in categorie Kamerplanten Bloeiend

Bij Kamerplanten Bloeiend is de eerste plaats voor kwekerij Opti-flor met de Maxillaria Unique Coco Malibu, onderdeel van hun Unique Orchid collection. De jury roemde de plant om zijn vernieuwende karakter. „De bloem is daarnaast goed vol en ook bijzonder zijn de bloemen, die tussen het blad hangen.”

Maxillaria Unique Coco (foto Opti-flor). Bloeiende planten zijn in 2024 pas weer beschikbaar, tussen week 16 en week 22, meldt de kwekerij uit het WestlandDe tweede plaats en de publieksprijs waren in deze categorie voor Van der Voort Potplanten, met hun Azalea ‘Rila’ . Een leuke kleur met een bijzondere bloemvorm, aldus de jury. Nolina Kwekerijen bezette de derde plaats met de potroos ‘Party Pia’ met zijn unieke dubbele bloemkleur.

Bontbladige hortensia is winnende tuinplant
De winnaar bij de categorie tuinplanten is de Hydrangea serrata Euphoria Pink van kwekerij Van Son & Koot. De jury typeerde hem als een bijzondere bontbladige hortensia, die door zijn kleurschakeringen ook zonder bloemen een sieraad voor de tuin is.

Hydrangea serrata Euphoria PinkNummer 2 was kwekerij Beauty Plants met de Mandevilla Sundaville Double Blush Pink, daarachter volgde op derde plaats Colour Your Season / FlevoFlora met de Helleborus ‘Star of Love’. De publieksprijs ging naar Van der Sar Plants met Pyracantha coccinea Orange Star.

Tuinplanten 2023

De winnaars in de categorie Tuinplanten

Ansu pakt Award met Tillandsia-concept ‘Tilly Tiles’
Kwekerij Ansu vof sleeft de eerste prijs in de wacht met hun Tillandsia-concept ‘Tilly Tiles’. Het bestaat uit handgemaakte keramische tegeltjes, voorzien van een Tillandsia. Het plantje heeft zoals bekend geen substraat nodig heeft om te overleven. De tegeltjes zijn voorzien van een haakje aan de boven- en onderkant, zodat je er een ketting van kunt maken (zie foto). Er zijn acht verschillende Tilly Tiles beschikbaar.Het concept ‘Scents’ van Esperit Elements volgde op plek 2 en mocht ook de publieksprijs in ontvangst nemen. De jury was te spreken over de samenstelling. „Leuk bedacht door de combinatie van een plant, een geursteen en keramiek.” Op de derde plaats eindigde FusionColors met hun concept ‘The Lighting Garden’.

Via deze link meer info over de prijswinnaars en genomineerden voor de Glazen Tulp Awards 2023

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster