Vorige

Leegstand winkelpanden neemt opnieuw toe

Beeld
Shutterstock

2023 was in de retail een turbulent jaar met veel faillissementen van grote retailketens als BigBazar, Perry Sport en BCC. Ondanks deze golf aan faillissementen bleef de leegstand in 2023 lang stabiel op 6% van het aantal winkelpanden. Pas in het laatste kwartaal van 2023 begon de leegstand op te lopen om op 31 december uit te komen op 6,2%. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd Locatus.

De voornaamste reden van de stijging van de leegstand is een afname van het aantal actieve retailers. Dit aantal daalde met bijna 3.000 ondernemers, van 199.325 actieve retailers naar 196.374. De grootste daling is te zien in de detailhandel, waar het aantal ondernemers met ruim 2.000 afnam.

Faillissementen

Faillissementen zorgen maar beperkt voor de afname van actieve retailers. In 2023 gingen tien grote retailketen failliet: Aktiesport, BCC, BigBazar, Chasin, Fixers, Leonidas, Perry, Score, Scotch & Soda en Sprinter. Begin 2023 hadden deze ketens samen 394 filialen. Enkele ketens maakten een doorstart, waardoor niet alle 394 filialen sloten, maar er eind 2023 nog 142 van deze winkels open waren. Hieruit kan volgens het onderzoeksbureau Locatus geconcludeerd worden dat slechts 252 (10%) van de bijna 3.000 bedrijfsbeëindigingen zijn veroorzaakt door faillissement van een grote retailer.

Redenen om te stoppen

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondernemingen om een andere reden dan faillissement is gestopt. De twee belangrijkste daarvan zijn:

  1. Veel retailers zullen een slecht lopende onderneming al stopzetten voor het tot een faillissement komt.
  2. De gemiddelde leeftijd van retailers is relatief hoog en er is vaak geen bedrijfsopvolger. Veel ondernemers stoppen dus omdat zij op den duur met pensioen gaan.

Ook de komende jaren zal de hoge leeftijd van een groot deel van de ondernemers ervoor zorgen dat winkels stoppen. 60% van de huidige zelfstandige ondernemers blijkt 55 jaar of ouder te zijn. Van deze ondernemers heeft 75% nog geen opvolging geregeld. Een klein deel van hen is hier wel mee bezig en bij hen willen kinderen mogelijk het bedrijf overnemen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster