Vorige

Landbouwexport stijgt naar recordhoogte, sierteelt heeft het grootste aandeel

Beeld
Shutterstock, CBS

De landbouwexport naar het buitenland steeg in 2021 naar een recordhoogte en is nu voor het eerst meer dan €100 miljard waard. De raming komt uit op €104,7 miljard, €9 miljoen meer dan in 2020. De sierteeltexport noteerde de grootste stijging en vergrootte zijn toppositie.

Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) melden dit vanochtend na onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zij zeggen dat de groei te danken is aan zowel een stijging van de prijzen als een groei van het exportvolume. Daarbij is de prijsstijging iets groter dan de volumegroei. De Nederlandse economie verdiende in 2021 naar schatting €46,1 miljard aan de export van landbouwproducten, waarvan €42,1 miljard dankzij export van goederen van Nederlandse makelij en €4,0 miljard dankzij wederuitvoer.

De sierteelt is volgens WUR en CBS, net als voorgaande jaren, het belangrijkste exportproduct in euro’s. Hieronder vallen bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten. De export steeg met ongeveer een kwart naar €12 miljard, dat komt vooral dankzij de gestegen prijzen van sierteeltproducten. In 2020 lag de exportwaarde iets onder de €10 miljard: €9,6 miljard.

Een kwart naar Duitsland

Producten gingen vooral naar buurlanden. Het meeste had Duitsland als bestemming, maar liefst een kwart (€26,3 miljard). Daarna komt België met 12% en Frankrijk en de Verenigd Koninkrijk 8%. De totale export naar het VK stagneerde, maar de landbouwexport van Nederlandse makelij naar het eiland groeide afgelopen jaar met 14 procent. De onderzoekers voegen toe dat veel Britse controles op dierlijke en plantaardige producten en diverse douaneformaliteiten zijn uitgesteld tot 2022. Deze controles zullen dit jaar naar verwachting effect hebben op de Nederlandse landbouwexport naar het Verenigd Koninkrijk.

Het volledige bericht over de landbouwexport in 2021 is te vinden via deze link

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster