Over het algemeen gaat het steeds beter met ondernemers. Gevraagd naar hoe het bedrijf ervoor staat, geven ze gemiddeld een 7,5 als rapportcijfer. Ten opzichte van vorig jaar is dit een significante stijging, toen het gemiddelde 7,2 was. Met name de sectoren detailhandel en zakelijke dienstverlening zijn positiever. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.
Het rapportcijfer is nog sterker gestegen ten opzichte van coronajaar 2020. Toen was het gemiddelde cijfer een 6,8. Sinds 2020 is het aantal ondernemers dat hun bedrijfssituatie een onvoldoende geeft bijna gehalveerd, van 20% in 2020 naar 11% in 2023. Aan de andere kant gaat het met één op de tien ondernemers niet goed. Zij geven hun bedrijfssituatie een onvoldoende. Dit speelt met name in de horeca. Het gemiddelde rapportcijfer is daar een 6,9. Dit is het laagst van alle sectoren en bijna een kwart van de ondernemers hier geeft een onvoldoende.
Toekomst
De vooruitzichten voor de komende zes maanden worden beoordeeld met gemiddeld een 7,6, een significante stijging ten opzichte van vorig jaar (7,3) en 2020 (6,9). Bijna twee derde beoordeelt de vooruitzichten zelfs met een 8 of hoger. In de bouw, gezondheid en zakelijke diensten zijn de vooruitzichten het meest positief. Minder dan een op tien ondernemers geeft de vooruitzichten een 5 of lager. Opnieuw is daarbij de situatie in de horeca het minst rooskleurig, hier geeft een kwart een onvoldoende.
De grote meerderheid van de ondernemers is in staat om maandelijks de zakelijke rekeningen en belastingen te betalen. Echter geeft nog wel 7% aan betaalachterstanden of schulden te hebben, als gevolg van het moeten terugbetalen van uitgestelde belastingen en/of coronasteun, minder verkopen en/of lagere omzet en hogere gas-, energie- en brandstofprijzen.
Externe factoren
Ook zijn er nog altijd een aantal externe factoren die bedrijven raken. De hoge gas-, energie- en/of brandstofprijzen wordt door de meeste ondernemers genoemd (31%). Dit percentage is wel duidelijk lager dan vorig jaar. Toen ging het tijdens de top van de energiecrisis om 42%. Vooral bedrijven in de horeca (72%), logistiek (57%) en detailhandel (46%) geven aan geraakt te worden door de hogere prijzen voor gas, energie en brandstof.
Tevens hebben ondernemers nog steeds te maken met hogere inkoopprijzen (29%) en de onzekerheid over een mogelijke nieuwe crisis (15%) en dalende consumentenuitgaven hebben impact (15%).
Het onderzoek
Het onderzoek, genaamd Ondernemen in 2023, is uitgevoerd door de Kamer van Koophandel onder 1.400 ondernemers. 77% van hen is zzp’er, 19% heeft een bedrijf met twee tot vier werknemers. De overige 4% heeft vijf of meer werknemers in dienst. Het onderzoek liep van 6 tot 24 september.