Vorige

KVK: ‘Ondernemers zuchten onder personeelskrapte’

Beeld
Shutterstock

Hoe groter de onderneming, hoe harder die op zoek is naar nieuwe medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel onder 1400 ondernemers, waarvan 685 mkb’ers met personeel. In het onderzoek verzuchten ze: ‘Geen enkele kans op vinden van personeel’, ‘Tekort aan medewerkers remt omzet’ en ‘Opvolging voor personeel dat met pensioen gaat is niet te vinden’.

Uit het onderzoek blijkt dat de situatie vooral nijpend is bij ondernemers met tien of meer medewerkers. 54% van hen is momenteel op zoek naar nieuwe mensen en 23% verwacht het komend half jaar op zoek te moeten. Bij ondernemers met twee tot negen medewerkers in dienst, is nu 15% op zoek en denkt nog eens 12% in de komende maanden te moeten werven.

55% van alle mkb’ers met tien of meer medewerkers noemt personeelstekort als belangrijkste maatschappelijke ontwikkeling die van invloed is op de bedrijfsvoering. Vervolgens geeft de helft van deze 55% aan dat dit grote problemen gaat opleveren. Bij mkb’ers met twee tot negen medewerkers stelt 26% dat personeelstekort een ontwikkeling is die van invloed is op het bedrijf. Dat leidt bij 40% van hen tot grote problemen.

Hoge loonkosten

Een andere belangrijke ontwikkeling voor ondernemers met tien of meer medewerkers zijn de hoge loonkosten. In totaal zijn de hoge loonkosten voor bijna drie op de tien mkb’ers met tien of meer medewerkers een probleem. Bij mkb’ers met twee tot negen medewerkers is het voor een op de tien een groot probleem.

Uit het onderzoek blijkt dat de personeelskrapte en stijgende loonkosten onderdeel van een groter plaatje zijn. Ondernemers geven bondige samenvattingen van de cocktail van tegenslagen waarmee zij op dit moment geconfronteerd worden: stijgende energieprijzen, stijgende grondstofprijzen en hogere loonkosten. De inkomsten dalen onder andere door achterblijvende tarieven en personeelstekort.

Toch blijkt ook dat ondernemers over het algemeen positief zijn over hoe hun bedrijf ervoor staat, met een 7,5 als gemiddeld rapportcijfer. Ten opzichte van vorig jaar is dit een significante stijging, toen het gemiddelde 7,2 was.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster