Vorige

Krimp exportwaarde bloemen en planten in 2023

Beeld
VGB

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit 2023 af met een krimp van de exportwaarde van 4% naar €6,8 miljard. Dit maakt Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata. Dit jaar staat de handel veel uitdagingen te wachten.

De exportwaarde van snijbloemen kromp in 2023 met 5% en komt daarmee uit op €4,2 miljard. Planten deden het beter met een krimp van 3% naar €2,6 miljard. In euro’s daalde de exportwaarde vorig jaar met €286 miljoen. In de laatste maand van 2023 leverde de exportwaarde 5% in, dit kwam onder meer door de kou in Scandinavië.

De exportwaarde naar Duitsland (-2,3%) en Italië (-1,4%) realiseerden vorig jaar een kleine krimp. Daarentegen was de exportkrimp naar Verenigd Koninkrijk en Frankrijk groter met respectievelijk 7% en 10%. Polen (+1,1%) en België (+1,4%) waren de enige twee stijgers in de top tien lijst. Buiten de top 10 viel de krimp mee (-1,6%), wat duidt op verdere spreiding.Het aandeel van supermarkten (32,9%) bleef gelijk. Dat van de tuincentra en bouwmarkten steeg.

Ondernemersklimaat

„Na twee jaren van krimp staan we dit jaar voor nieuwe behoorlijke uitdagingen, zowel dichter bij huis als verder weg”, stelt Matthijs Mesken, directeur van VGB.

Volgens Mesken brengt een nieuw kabinet met een mogelijk rechts signatuur onzekerheden met zich mee voor het Nederlandse ondernemersklimaat. Hij doelt hierbij op arbeidsmigratie en een uittocht van Nederland uit de EU. Mesken verwacht niet dat het met een Nexit zo’n vaart zal lopen.

 In Europa gaan bijna alle landen dit jaar naar de stembus, met daarbij het verkiezen van een nieuw Europees parlement. De uitslag van de verkiezingen zou kunnen leiden tot de nodige instabiliteit.


„En we zijn helaas nog niet af van de Brexit-problematiek, omdat er nieuwe fytosanitaire eisen voor snijbloemen volgen”, meldt Mesken. Planten moet al fytosanitair gekeurd worden. Vijf bloemsoorten komen daar eind januari bij. Controles aan de Britse grens volgen eind april van dit jaar „Dat leidt tot extra kosten en die moeten terugverdiend worden.” VGB pleit voor herziening van het Britse BTOM-model. Dat lees je hier.

Ook leidt instabiliteit in belangrijke aanvoerlanden Israël en Ecuador tot grote zorgen.


Positieve verhalen

„Ondanks alle uitdagingen hoor ik van mijn achterban ook positieve verhalen; consumenten blijven bereid onze mooie bloemen en planten te kopen. Sectorale communicatie over hoe wij als sierteelt sector op gebied van duurzaamheid bezig zijn, speelt daarbij een belangrijke rol,” aldus Mesken.

Deze week is er onder de handelaren de draagvlaktoets voor de activiteiten van Bloemenbureau Holland. „Er is discussie over sectorcommunicatie. Hoe informeren we de consumenten dat ze onze bloemen en planten moeten kopen, maar ook hoe ze gekweekt worden. Daar is BBH bij nodig en dat staat zwaar onder druk.” Hier lees je meer over de draagvlaktoets.

De export naar de top tien landen in 2023, bron Floridata.
Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster