Vorige

Kopers duurder uit bij Royal FloraHolland

Beeld
Shutterstock

Royal FloraHolland voert een indexatie in de kosten van kopers door van circa 5%. Met name de huurkosten voor box- en kantoorruimte gaan fors omhoog met ruim 10%.

„De huidige marktontwikkelingen, zoals energieprijzen, cao-onderhandelingen en andere inflatoire effecten (zoals prijsstijgingen van leveranciers) leiden ertoe dat we een indexatie van circa 5% gaan doorvoeren. Deze indexatie is minder dan de kostenstijging waarmee Royal FloraHolland wordt geconfronteerd. Zo proberen wij de kostendruk in de keten te beperken in het belang van de gehele sierteeltsector”, laat de veiling weten.

Eerder – in de Bloemisterij van week 40 – gaf CEO Steven van Schilfgaarde al aan niet onbeperkt tarieven te willen indexeren. Hij zag twee mogelijkheden. De eerste is dat RFH bespaart waar mogelijk. De tweede is het verlies nemen en dat financieren uit reserves.

Veel kosten voor kopers gaan in 2023 omhoog.  De transactieheffing gaat van € 1,50 naar € 1,58 per transactie. De kortingen blijven ongewijzigd. De korting op de financiële afrekening middels ‘SWIFT zeker’ van 0,012% vervalt. Deze korting is in het verleden geïntroduceerd om het gebruik van SWIFT te stimuleren. Dit is volgens RFH nu niet meer nodig.

Het tarief financiële afrekening middels SWIFT en SEPA verzekerd gaat van 0,5% naar 1%. Dit tarief is sinds 2018 ongewijzigd, maar door de huidige marktomstandigheden is een aanpassing noodzakelijk, aldus de veiling. Ook het tarief van een KOA-tribunewerkplek stijgt (van € 44,- naar € 49,- per maand). Het tarief KOA-aansluiting gaat van € 36,- naar € 37,50 per maand.

Huur fors omhoog

RFH indexeert bovendien de huurtarieven voor box- en kantoorruimte met 10,3% (met een eenmalige tegemoetkoming van 2% van de huurwaarde (prijspeil 2023). Dit doet de veiling omwille van de huidige marktomstandigheden. Ook het elektriciteitstarief wordt verhoogd.  Tevens stijgen de kosten voor logistieke middelen.

Een andere verandering is dat RFH de koper geen serviceheffing meer in rekening brengt voor iedere transactie waarbij de koper de order plaatst via Floriday (in de schermen, via de Floriday API-koppeling, VMP-koppeling, FloraMondo of FloraXchange). Voorwaarde is dat de kweker de order financieel ook via Floriday afhandelt (verrekening). De volumekorting op de serviceheffing wordt bepaald op basis van het deel van de transacties waarover de serviceheffing wél geheven is. Dit wordt uiterlijk per 1 juli 2023 ingevoerd.

Hier vind je de koperstarieven voor 2023 op een rij.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster