Vorige

Keurders Breezand struikelen over schrijffout

Beeld
Hans van der Lee

De cultivar ’Spryng Tide’ zorgde bij de keuring in Breezand voor een hoop strafpunten onder de keurders, maar er waren wel weer drie winnaars: Hans Ruyter in de ereklasse (12 strafpunten), Jan Vriend bij de senioren (14) en Eva Klaver bij de junioren (15,5).

De eerste helft van het Tulpenkeurseizoen 2024 er op in Breezand. Er kwamen weer zo’n 70 deelnemers naar museum Oud-Anna Paulowna, inclusief enkele nieuwe deelnemers. Ook die sloten zich aan bij de strijd om de taart, worst en de eeuwige roem. Bij ’Spryng Tide’ gingen veel deelnemers de mist in, dit zorgde al vroeg voor de eerste strafpunten op het formulier, constateerde de jury. 

Inmiddels is geworden dat Vertify graag zijn eigen varianten van de soorten op de labels schrijft. Vertify zorgt ervoor dat de potten klaar zijn voor de keuring. De regel die deelnemers in het achterhoofd moeten houden is dat het krijtbord met de soorten en groepen leidend is. Schrijffouten vanuit Zwaagdijk zijn daarin gecorrigeerd. Als extra hulpmiddel hebben de keurders de mogelijkheid om alle namen en groepen te controleren in het tulpenarchief van Tulpenkeuring Breezand. Dat is een boekwerk waar alle soortnamen met groep in staan geschreven, van alle potten die ooit gekeurd zijn. Bij twijfel is het zeker het controleren waard voor komende keuringen, raadt de jury aan. 

Taart en worst

Eva Klaver keurde weer het best in de Van Dooren Transport juniorenklasse (15,5). Richy Kesteloo werd tweede (17,5), maar kreeg wel de taart. Niels Onderwater kreeg met 19 strafpunten de worst. In de Agratechniek seniorenklasse liet Jan Vriend wederom iedereen achter zich (14). Zijn vriendin Marieke van Lierop en deelnemer Bas van der Wereld eindigden net achter Jan (beiden 14,5). Jeffrey van Zanten won met 15 strafpunten de worst. 

In de ereklasse werd de taart te snel uitgedeeld, omdat het keuringsformulier van Hans Ruyter zoek was. Ruud van der Meer scoorde heel sterk (12,5), maar Ruyter deed dit net iets beter (12). Piet Duineveld werd de lachende derde met 13,5 strafpunten en scoorde de worst. William Pijnacker is verrast met de pot van de week ’Carpe Diem’.

Op 9 En 10 februari staat de vierde keuring op het programma. Er zijn nog drie kansen om in de prijzen te vallen. 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster