Vorige

Keukenhof plant symbolische laatste bollen met Turks tintje

Tekst
Beeld
Ralph Mens

De ceremonie voor het aanplanten van de eerste bollen is al jarenlang traditie in de Keukenhof. Dit jaar werden ook de laatste bollen symbolisch geplant. De plantceremonie kreeg maandag een Turks tintje.

Eigenlijk zou de ceremonie al eerder in het plantseizoen plaatsvinden, maar door de vele regenval was het toen niet mogelijk om de bollen aan te planten. Daarom kwam de ambassadeur van Turkije deze week op bezoek in Lisse om de speciale Istanbul-tulpen te planten. Deze rode tulp met lelievormige bloem is sinds 2017 op de markt.

Turks-Nederlandse vriendschap

Aanleiding voor de plantceremonie is de viering van van 100 jaar Turks-Nederlandse vriendschap. Ook werkt Keukenhof al 25 jaar samen met hoveniersbedrijf PekFlex uit Den Haag dat met meer dan twintig Turkse tuinmannen de vaste ploeg van het bloemenpark ondersteunt.

De symbolische laatste bollen worden aangeplant. Vlnr Hassan Peckan van PekFlex, Keukenhof-directeur Sandra Bechtholt, ambassadeur Selçuk Ünal en een van de Turkse tuinmannen die in het plantseizoen bijspringen.

Tulp levende bewijs

En natuurlijk is de tulp het levende bewijs van de eeuwenoude handelscontacten tussen Turkije en Nederland. Volgens ambassadeur Selçuk Ünal begonnen deze contacten al in 1560. In 1612 werd de eerste Nederlandse afgezant aangesteld in Turkije.

Turkse tuinmannen

Dat de tulp oorspronkelijk uit Turkije komt, weten de meeste mensen wel. Wat minder bekend is, is dat de bollen in de Keukenhof jaarlijks door een twintigtal Turkse tuinmannen worden aangeplant, als aanvulling op de eigen tuinmannen van de Keukenhof. Ook tijdens de openstelling van het bloemenpark springen de tuinmannen van PekFlex vaak bij voor allerhande onderhoudswerkzaamheden.

Op diverse plekken in het park wordt momenteel de laatste hand gelegd aan het planten van de bollen, zoals hier bij de bekende ‘blauwe rivier’ van blauwe druifjes, aangevuld met narcissen en tulpen.

Laatste hand

Voor de kerst moeten alle bollen – zo’n zeven miljoen totaal – in de grond zitten. Op diverse plekken in het park en in de paviljoens wordt momenteel de laatste hand gelegd aan deze enorme klus. Dit voorjaar is het park dan weer gereed om de bezoekers – zo’n anderhalf miljoen – te ontvangen.

Ook in het Willem-Alexander Paviljoen worden de laatste bloembedden ingeplant. De tulpen in deze kas zijn bij de opening van de Keukenhof in maart traditioneel al volop in bloei.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster