Vorige

Keukenhof: Freesia’s Purple King en Monaco vallen op

Tekst
Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

De zalmroze enkelbloemige freesia Monaco viel tijdens de keuring op Keukenhof tweemaal in de prijzen. Een schitterende showfreesia, sprak de vakjury. De prestigieuze Jan Goemans Freesia Trophy ging naar het purperkleurige, dubbelbloemige ras ‘Purple King’.

Kwekerij Tesselaar Freesia uit Heerhugowaard en veredelaar Van den Bos Freesia wonnen een Award met de zalmroze enkelbloemige freesia Monaco. De zeer productieve cultivar was in totaal drie maal ingezonden voor de productshow freesia in het Oranje Nassau Paviljoen op Keukenhof. De vakjury typeerde hem als een echte showfreesia en dat kwam terug in de einduitslag: tweemaal een eerste plek en eenmaal nipt buiten de top tien. Het aantal inzendingen was ruim, veel meer dan de vakgroep begin 2023 voorzag toen de energieprijzen torenhoog waren.

De zalmroze enkelbloemige freesia Monaco
Pip Tesselaar (links) en Peter Pluister van kwekerij Tesselaar Freesia

Jan Goemans Trophy 2023

Tijdens de vakavond op donderdag 30 maart in Lisse werd de prestigieuze Jan Goemans Freesia Trophy toegekend aan het purperkleurige, dubbelbloemige ras ‘Purple King’ van Penning Freesia uit Honselersdijk. Deze wisselbeker wordt sinds 1977 jaarlijks uitgereikt voor het beste nieuwe freesiaras. Purple King’ onderscheidt zich volgens de jury door zijn grote, goedgevulde bloemen, de zware hoofd- en zijtakken en een goede stelenproductie. Daarnaast is het ras uitstekend geschikt om jaarrond te telen, waardoor het ras de potentie heeft om een belangrijke plaats in te nemen in het freesia-assortiment.

´Purple King´ is vorig jaar geïntroduceerd op de veiling. De vermeerdering en afzet van het plantmateriaal is in handen van Van den Bos Flowerbulbs, waar Penning Freesia sinds begin 2023 een samenwerkingsverband mee heeft.

Marko Penning van Penning Freesia met de Jan Goemans Freesia Trophy naast de prijswinnende cultivar ‘Purple King’

Keukenhof Award

De Keukenhof Award 2023 was voor kwekerij M.C. Hofland uit ‘s-Gravenzande. Ze wonnen met cultivar Rosario in de categorie ‘Dubbelbloemig kweker’. Hun inzending ’Yelena’, een productieve gele freesia die in 2017 genomineerd was voor de Glazen Tulp, kwam net niet op het podium.

Freesia ’Rosario‘ van kwekerij M.C. Hofland uit ‘s-Gravenzande
Marco Hofland uit ‘s-Gravenzande met de Award bij zijn prijswinnende freesia.
In de categorie ’Dubbele veredelaar’ won de rode freesia ’Fuego’ van Van den Bos Freesia nipt – op een tiende punt – van cultivar ’Clementine’
De freesia’s stonden op kleur gerangschikt in het Oranje Nassau Paviljoen. Van alle kleuren zware kwaliteit en grote kammen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster