Vorige

Kassenbouwers schroeven kwaliteitseisen kas op

Tekst

De Nederlandse branche voor kassenbouw gaat kwaliteitseisen voor kassen internationaal verhogen. Achmea gaat die norm in Nederland als eis stellen.

HortiQ is het kwaliteitslabel van de Nederlandse branche voor kastechniek. Daarbij zijn zo’n 20 grote techniekbedrijven aangesloten. Een deel van de bedrijven, de kassenbouwers, heeft het voortouw genomen om de kwaliteitseisen voor kassen en techniek te verhogen. Daarmee kunnen ze de concurrentie met Amerikaanse en Aziatische bedrijven beter aan.

Het doel van de nieuwe norm voor het label HortiQ Next Level is dat in 2025 HortiQ een garantie biedt voor ‘bedrijfscontinuïteit’, dus een lager bedrijfsrisico voor investeerders. Een uitwerking van die hogere standaard voor techniek moet nog wel plaatsvinden.

Eisen van verzekeraar

Op de Nederlandse markt zal dat nieuwe niveau ook gaan doorwerken. Verzekeraar Achmea, waarvan onder meer Interpolis deel uitmaakt, zal in de toekomst alleen nog projecten verzekeren als gecertificeerde leveranciers deelnemen. In 2022 wil Achmea al onderscheid maken tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde projecten. Dan is de HortiQ Next Level-norm overigens nog niet uitgewerkt naar praktische eisen. HortiQ heeft wel al een certificaat voor techniek. Achmea komt later met een reactie en uitleg over wat dat betekent voor haar poliseisen aan nieuwbouw.

Kassenbouwers trekkers

De kassenbouwers in HortiQ hebben ingestemd met het opschroeven van de eisen aan kassen. Zij zullen ‘nadrukkelijk hun toeleveranciers verzoeken zich in 2022 als HortiQ te certificeren’. Die treden veelal als turnkey-leverancier op. Dat betekent dat zij een totaalpakket aanbieden. Met deze hogere norm wordt de branche voor kastechniek meer een gesloten kwaliteitsketen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster