De subsidieregeling indirecte kostencompensatie ETS is gericht op mogelijk 62 energie-intensieve bedrijven in Nederland en gevuld met in totaal € 835 miljoen steun. De Europese Commissie staat de steun toe door tijdelijk de staatssteunregels te verruimen. Als deze bedrijven extra vergroenen, krijgen ze compensatie voor de dure CO2-rechten die ze moeten kopen.
ETS is het Europese handelssysteem voor CO2-rechten. De grote energieverbruikers zijn daar verplicht onderdeel van. Een aantal van deze bedrijven is actief in de glastuinbouw. Eén van deze bedrijven is ECW Energy uit Wieringermeer. Directeur Robert Kielstra heeft in het verleden naar deze ETS-regelingen gekeken, maar het is nooit gelukt er aanspraak op te maken. Hij verwijst door naar adviesbureau AAB.
Consultant Gerard Bax bevestigt dat de glastuinbouw dit keer zeker niet gebruik kan maken van de regeling. De doelgroep is aangepast, staat op de website van uitvoerder RVO. Alleen bedrijven die mogelijk zouden kunnen vertrekken naar landen met minder strenge regels komen in aanmerking, de zogenoemde carbon leakage. “Als het om sectoren gaat die onder invloed staan van carbon leakage zoals wordt beschreven in de toelichting, dan is het voor de tuinbouw niet van toepassing. Tuinbouw komt namelijk volgens de EU-rekenregels niet op de Carbon Leakage lijst.”