Vorige

Japanse zomer

Beeld
Fotostudio GJ Vlekke

De nieuwe serie binnen de snijbloem Matthiola heet StoX. Deze komt dit jaar op de markt met zeven kleuren, waaronder de voor Matthiola unieke champagnekleur. Stelen van dit Japanse type zijn in de regel wat houtiger ten opzichte van het kruidachtige Europese type. Opvallend bij deze serie is het smallere en meer opgerichte blad. Het gewas wordt tijdens de teelt hierdoor beter doorlucht, wat de kans op schimmelziekten vermindert. Als het gewas meer open lijkt, zou de kweker in de verleiding komen meer planten per vierkante meter te poten.  Dat hoeft niet, want ook het aantal oogstbare takken van uitstekende kwaliteit ligt zeer hoog. Voor zowel kweker als bloemist zijn dit belangrijke pluspunten. Smaller opgaand blad en uniforme kwaliteit bossen immers prima weg in boeketten.

De volksnaam van Matthiola is violier. Deze volksnaam wordt ook in verband gebracht met compleet andere geslachten, zoals de zeeviolier en de waterviolier maar bij de snijbloem hebben we het over de zomerviolier: Matthiola incana. Deze zomerbloem, die een typisch kruidige geur verspreidt, is lid van de Brassicaceae, de kruisbloemigen. Familie van de kool dus. Die zijn vaak eetbaar en dat wordt ook gezegd van de zomerviolier. Zeker de bloemen worden gegeten of gebruikt als garnering in salades. 

Veredelingsprogramma

Matthiola is vernoemd naar Pietro Andrea Matthioli (1501-1577), een Italiaanse botanicus en arts. Hij was geïnteresseerd in de plant vanwege de sterke geur die misschien kon duiden op een grote geneeskracht. Hij wierp zich intensief op de alpenflora en was één van de eersten die nieuwe planten uit de Amerika beschreef, zo ook de Matthiola incana.

Vrijwel gelijktijdig met de naamgeving is het gewas in Engeland onderworpen aan een veredelingsprogramma en werd het een populaire tuinplant en snijbloem. Violieren worden vaak alleen gewaardeerd als ze gevuldbloemig zijn. Probleem is dat deze bloemen steriel zijn. Het zaad moet dus komen van enkelbloemige planten. De oudste vermelding van een gevuldbloemige mutant stamt uit 1568. De mutatie bestond direct uit een verdubbeling van het aantal bloemblaadjes. De dubbelbloemigen moeten uit zaailingen worden geselecteerd. Veredelingsprogramma’s zijn daarom toegespitst op technieken dit zo efficiënt mogelijk maken, zodat kwekers 100% dubbelbloemigen in hun kas uitplanten. 

StoX is het resultaat uit zo’n veredelingsprogramma waarbij de Japanse en de Europese types betrokken zijn. Het beste van twee werelden is in deze serie bijeen gekomen door de combinatie van de stevige houtachtige stelen van het Japanse type en de dubbelbloemigheid van het Europese type.

Bloemenpaspoort

Naam: Matthiola incana ‘MAT200009’ StoX Champagne

Kenmerken: snijtak met opgaand smal blad en eindstandige pluim; bladvorm lancetvormig; bladgrootte tot 10 cm; bladrand gaaf; bloemtype gevuld; bloemgrootte 4 – 4,5 cm; bloemgeur zoet, kruidig; bloemkleur licht violet met geeloranje

Herkomst: gematigde streken noordelijk halfrond

Houdbaarheid: tot 14 dagen

Verkrijgbaarheid: min of meer jaarrond

VBN-nummer: 127953                                     

Veiling: Royal FloraHollandVerzorging: zet deze sterke snijbloem op schoon koud water; zorg dat er geen blad in het water hangt; voorkom dat bloemen of blad kunnen natslaan door condensatie; houdt de stelen verticaal om kromtrekken te voorkomen; gebruik niet te rauw geoogste takken; voeg bij gebruik in gemengde boeketten bloemenvoeding toe

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster