Vorige

Jan van Dam (DFG): ‘Voorzichtig over 2024’

Beeld
DFG

De ceo van Dutch Flower Group Jan van Dam is voorzichtig over de handel in 2024. „Ik ben niet goed in voorspellen, maar ik merk dat retail en andere klanten voorzichtig zijn over volgend jaar.” Dit jaar blijft de omzet van DFG gelijk aan die in 2022.

„Het gaat dit jaar niet vanzelf”, laat Van Dam in aanloop naar de 21-ste uitreiking van Dutch Flower Awards 2023 op Trade Fair Aalsmeer weten. Volgens hem heeft DFG toch een goed jaar achter de rug. „Als ik de omzet moet inschatten dan komt hij op hetzelfde bedrag uit als vorig jaar.” In 2022 realiseerde DFG een omzet van €2,3 miljard.

Dit betekent dat DFG in een kleinere markt zijn marktaandeel heeft weten te vergroten. Van Dam schrijft dit toe aan innovatie. Het grootste handelsbedrijf heeft bovendien sneller en beter weten te handelen. DFG sloot partnerships met klanten als Aldi en Sainsbury’s in Engeland. OZ Hami sloot een partnership met Topbloemen.nl. Ook zoekt DFG nauwere samenwerking met kwekers. DFG is aandeelhouder in twee farms in Kenia en Ethiopië. Van Dam: „We zoeken steeds meer de verbinding met kwekers. Daar zullen jullie meer over horen.”

Een ander streven van DFG is om de keten efficiënter en duurzamer te maken. Begin dit jaar arriveerde de 10.000-ste container van de Colombiaanse chrysantenkwekerij Flores el Capiro in Nederland. „We ontwikkelen zeevracht verder, maar het is niet gemakkelijk. Zeevracht en kwaliteit zijn een lastige combinatie. Maar we zien er wel toekomst in.” Van Dam vertelde tevens dat DFG een eigen boeketterie in Kenia startte. DFG levert de boeketten rechtstreeks naar retailklanten.

Dutch Flower Awards

Zwettulips won de Dutch Flower Award in de categorie snijbloemen. De kwekerij in Oude Wetering broeit jaarrond tulpen. Groeneplantenkweker Plant World (fusie tussen Van der Arend Tropical Plantcenter, JoGrow, Kwekerij Hoefnagels en Smit Kwekerijen) won in de categorie planten. De Dutch Flower Award in de categorie buitenlandse leveranciers werd gewonnen door Marginpar. Het bedrijf teelt 35 soorten bloemen in vier Afrikaanse landen. Marginpar verkoopt 70% van de productie van 300 miljoen stelen via de klok.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster