Vorige

J.& P. Ten Have met Christmas Universe winnaar Poinsettia Award

Beeld
Glastuinbouw Nederland en Beekenkamp Plants

De Poinsettia Awards zijn onlangs tijdens een gezamenlijke bijeenkomst voor vakgenoten uitgereikt. Kwekerij J&P ten Have scoorde met het hoogste in de benchmark. Beekenkamp Plants had de beste nieuwe cultivar.

Telers konden net als voorgaande seizoenen de houdbaarheid van hun poinsettia’s laten testen in de benchmark Poinsettia. Ook zijn er weer cultivars beoordeeld via de sortimentsvergelijking, dit keer 18 stuks. Voor de benchmark waren er 48 inzendingen. De gemiddelde kwaliteit was goed, maar wel iets lager dan voorgaande jaren. Belangrijke voorwaarde voor een goede score zijn vitaal uitgangsmateriaal en cultivareigenschappen (sterke wortels) gaven telers aan. Ze organiseren samen met de veredelaars, Royal FloraHolland en Glastuinbouw Nederland al enkele jaren deze benchmark. Het geeft inzicht in het sortiment, invloeden van teeltmethoden en zorgt voor cohesie tussen de vakgenoten die met poinsettia bezig zijn. Tijdens de goed bezochte jaarlijkse gewasbijeenkomst op donderdag 19 januari zijn de Poinsettia Awards uitgereikt. Voorgaande twee coronajaren ging de competitie door, maar werden de prijzen individu en op afstand uitgereikt.

Genomineerden
De resultaten van de testen lagen dicht bij elkaar. De houdbaarheid wordt getest bij Royal FloraHolland. Daar ondergaan de planten een transportfase van twee dagen, gevolgd door een week winkelfase om uiteindelijk in de uitbloeiruimte van de veiling te belanden. Daar staan ze minstens vijf weken

Kwekerij J. & P. Ten Have had met de inzending van Christmas Universe in de categorie potmaat 14 cm of groter ‘rood’ de best houdbare poinsettia in de benchmark. Zij kregen de Poinsettia Award 2022.
De andere genomineerden voor Benchmark Poinsettia waren:

  • SV.CO in de categorie tot 11 cm-pot ‘kleurtjes’ met cultivar Alaska
  • Firma P.A.M. van Os in de categorie tot 11 cm-pot ‘rood’ met Mars
  • Fa. Freek van der Velden in de categorie 12-13 cm-pot ‘kleurtjes’ met Alaska
  • Olij Exclusive in de categorie 12-13 cm-pot ‘rood’ Christmas Feeling
  • Kwekerij Baas in de categorie vanaf 14 cm-pot ‘kleurtjes’ met Alaska
De genomineerden en winnaars van de Awards op een rij. Uiterst links Ard van der Lugt, productspecialist Poinsettia bij Beekenkamp Plants, de winnaar van de noviteitenprijs. Derde van rechts staat Gerard van Deventer, directielid van kwekerij J& P ten Have, die met cultivar Christmas Universe de benchmark won.

Pon 1037 beste noviteit

Bij de sortimentsvergelijking telt niet alleen de houdbaarheid mee, maar ook de teelt (twee beoordelingen) en het cijfer dat het praktijkbedrijf geeft bij inpakken. Hier gaf de uiteindelijke laatste test, de houdbaarheidstest, de doorslag. Cultivar PON 1037 (Luna Red) van Beekenkamp Plants scoorde als beste en won daarmee de award voor ‘Beste Noviteit’.

Luna Red, die onder de code PON 1037 meedeed aan de sortimentsvergelijking. Veredelaar Beekenkamp Plants won er de Award mee.

De oorkondes en awards werden uitgereikt door Henny Zwinkels, die na zeven jaar voorzitterschap afscheid nam. Zwinkels was daarvoor, sinds 2007, lid van de landelijke commissie poinsettia. Als dank voor zijn inzet kreeg hij een mooi beeldje en een bos bloemen. Een etentje met het bestuur ligt nog in het verschiet.

Het rapport van zowel de sortimentsvergelijking als de benchmark wordt onder de deelnemers verspreid zodra deze beschikbaar is.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster