Vorige

Internetconsultatie verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering zzp’ers

Zelfstandigen zijn straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsuitkering af te sluiten. Hiermee dekken ze het risico af als ze door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunnen verdienen (WML). De ‘Verplichte verzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen’ wordt in internetconsultatie gebracht.

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft deze Wet Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen (BAZ) in internetconsultatie gebracht, zodat betrokkenen op het wetsvoorstel kunnen reageren.

Het wetsvoorstel regelt een verplichte verzekering tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, voor zelfstandigen, ook wel zzp’ers. De verplichte verzekering kan via de publieke verzekering, of door een private verzekering af te sluiten die aan een aantal voorwaarden voldoet. De nieuwe verzekering wordt verplicht voor alle zelfstandigen die voor de inkomstenbelasting ‘winst uit onderneming’ genieten. Zelfstandigen gaan ongeveer 6,5 procent van hun winst uit onderneming aan premie betalen, tot maximaal ongeveer € 195 per maand gebaseerd op het minimumloon van 2024.

Het wetsvoorstel zorgt er voor dat zelfstandigen ook inkomen hebben als zij arbeidsongeschikt raken. De verplichte verzekering voor zelfstandigen verkleint volgens Van Gennip de verschillen tussen werknemers en zelfstandigen en tussen zelfstandigen onderling.

Afspraak uit pensioenakkoord

De BAZ komt voort uit een voorstel van de Stichting van de Arbeid. Het is een onderdeel van het arbeidsmarktpakket wat moet zorgen voor een beter werkende arbeidsmarkt. Ook is het een afspraak uit het pensioenakkoord.

Het kabinet heeft het wetsvoorstel uitgewerkt met de werkgevers-, werknemers-, zelfstandigenorganisaties en verzekeraars. Tijdens de internetconsultatie toetsen de beoogde uitvoerders ook de uitvoerbaarheid van dit wetsvoorstel.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster