Vorige

Innovatie Award HortiContact voor Recy 100 folie

Fabrikant Broekhof heeft met zijn product Recy 100 folie Innovatie Award gewonnen op de vakbeurs HortiContact in de Evenementenhal Gorinchem. Het product is  gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal dat afkomstig is van plastic afval uit de horti-sector. Er waren 19 noviteiten in de race voor de Award

De winnende innovatie is ontwikkeld, omdat plastic bloemhoezen en krimpfolie volgens fabrikant Broekhof nog te vaak in de verbrandingsoven belanden. Marketingmanager Suzanne Hiddink van Broekhof, onderdeel van Koninklijke Paardekooper Group: „Zonde, want dit materiaal is oneindig te recyclen.” De Recy 100 folie is volledig gemaakt van plastic afval dat wordt ingezameld bij bloemverwerkers door heel Europa, o.a. via de Circularbag, en via de Nederlandse veilingen teruggebracht naar KRAS Recycling. Circulair Plastics in Aalsmeer maakt vervolgens nieuw folie, waarvan verpakkingsleverancier Broekhof onder andere nieuwe bloemenhoezen produceert. Deze ketensamenwerking gaf uiteindelijk de doorslag voor de jury om Broekhof de HortiContact Innovatie Award 2022 toe te wijzen.

Nauwelijks transparant

Recy  100 folie is nauwelijks transparant, dit komt omdat er 100% gerecycled materiaal gebruikt wordt en hier veel inktresten van de oude folies in zitten. De standaard dikte van de folie is vergelijkbaar met 40 micron maar het product voelt slapper aan omdat de samenstelling anders is in vergelijk met nieuw OPP materiaal. Broekhof/Paardekooper heeft enkele maten hoes en rollen folie op voorraad. Op aanvraag is meer mogelijk, bijvoorbeeld rozenfolie om machinaal te sealen of draagtassen. Producten op basis van Recy 100 folie worden al sinds enkele maanden gebruikt door sierteeltbedrijven.

De accountmanagers Chris Thursten (links) en Hans van der Knaap van de Koninklijke Paardekooper Group tonen de Innovatie Award een een hoes op basis van het Recy 100 folie.

Noviteiten

Er waren in totaal 19 innovaties door exposanten aangemeld bij de organisatie van vakbeurs HortiContact. Op de beursvloer is een speciale route uitgezet, die bezoekers leidt langs alle innovaties. Zo liet Svensson zijn Luxous 1147 Eco FR zien, het eerste klimaatscherm dat deels bestaat uit gerecycled polyester. Van der Waay had zijn Glass Repair Cart meegenomen. Hiermee kan zelfs een kasdek met gehard glas van buitenaf worden gerepareerd met de originele ruitafmetingen. Het bedrijf heeft al drie van deze reparatiewagens verkocht in het buitenland

Het Rotterdamse bedrijf Plantfellow toonde zijn ScoutCam. Je kan die camera (met compacte zonnepaneel, zie foto) op strategische plekken in de kas plaatsen om vangplaten continu te monitoren. ScoutCam bevat software die inmiddels al witte vlieg kan herkennen. Later dit jaar worden modules voor het automatisch scouten van trips en mineervlieg toegevoegd. Verzamelde data komt automatisch in een dashboard. Een mobiele versie kan worden gebruik om snel en objectief vangplaten te controleren.

De ScoutCam, met voor de camera op vaste afstand de gele vangplaat en daarboven een zonnepaneeltje voor de stroomvoorziening

Eurofins Horti en 30MHz introduceren dit jaar een slimme tool waarin analysedata van voedingsoplossingen, water, kasgrond en plantsap, en data van sensoren én klimaatcomputers kunnen worden gekoppeld in één online platform. Zodoende worden onderlinge relaties inzichtelijker.

De bedrijven Centrica Business Solutions en Albers Alligator hadden als noviteit hun drijvende zonnedek voor waterbassins aangemeld, de Multi-F Solar. Het is al bij enkele groentetelers in hun bassins gemonteerd.

Op het verankerde, drijvende Multi-F dek van Albers Alligator wordt een bevestigingsconstructie geplaatst waarop de zonnepanelen worden gemonteerd. Het dek bestaat uit drijvers, waartussen een zak met waterdoorlatend doek hangt, die zich met water vult en als ballast werkt, zodat de zonnepanelen op hun plek blijven bij harde wind. Multi-F Solar voorkomt algengroei en verdamping en vervuiling van het gietwater. Het is toepasbaar op elk waterbassin

AgroEnergy gaf op de beursvloer uitleg over zijn nieuwe product BiedOptimaal Intraday. Hiermee kan automatisch tot een uur voor levering worden ingespeeld op de energievraag van een teelt. BiedOptimaal Intraday is een uitbreiding op BiedOptimaal. De intradaymarkt is volop in ontwikkeling, elk jaar stijgt het verhandelde elekticiteits volume.

HortiContact was van 10 t/m 12 mei te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur in Evenementenhal Gorinchem.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster