Vorige

ING: ’Agrarische sector gaat krimpen’

Beeld
Shutterstock

De agrarische sector gaat krimpen. Dat schrijft de ING in een oktoberupdate over de sector. De bank wijst erop dat de onderlinge verschillen tussen sectoren echter groot zijn, vooral door verschillen in energiegebruik. De glastuinbouw en met name de sierteelt zit volgens de bank aan de verkeerde kant van de streep.

De sierteeltafzet in de retail loopt na twee topjaren minder hard. In het eerste kwartaal en ook in april steeg de exportwaarde nog, maar sinds mei daalt deze ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De prijzen staan onder druk en liggen onder het langjarig gemiddelde. De consument houdt vanwege de hoge energie- en voedingsinflatie vaker de hand op de knip, zeker voor een bloemetje of plantje. 

Als je als tuinder geen vaste leveringscontracten hebt en bent aangewezen op de klok, dan gaan de opbrengsten dus omlaag. De rendementen komen dan vanwege de waarschijnlijk voorlopig nog blijvend hoge gasrekening onder druk. De torenhoge energieprijzen hebben er ook toe geleid dat het aanbod van sierteelt in de eerste paar maanden van 2022 lager was omdat minder belicht is en/of minder intensief is geteeld om kosten te besparen. 

De verwachting is dat dit de komende winter in nog sterkere mate gaat gebeuren, waarbij het switchen naar een andere teelt of verkoop van het bedrijf ook vaker zal kunnen voorkomen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster