Vorige

In de rij voor pluktuin met gratis tulpen

Beeld
Lyan van der Lee en TPN/VidiPhoto

De opening van het tulpenseizoen in Amsterdam op zaterdag 18 januari trok duizenden liefhebbers naar de pluktuin. Daar mochten ze tijdens Nationale Tulpendag 10 tulpen plukken en meenemen. De plukkers in de rij hadden vooraf oog voor de tulpen en last van de kou. Minder aandacht was er voor de demonstranten van Partij voor de Dieren en ‘Bollenteelt Gifvrij’ tegen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De belangstelling voor het evenement lijkt elk jaar wel groter. De eerste belangstellenden stonden ’s morgens om 07.00 uur al klaar ondanks mist en kou, terwijl de pluktuin pas ’s middags open ging na een korte openingsceremonie en een spectaculaire vuurwerkshow. Aanwezig was ook de tulp die eerder die week was gedoopt door zanger Yves Berendse. Hoewel de vrijwilligers van Tulpen Promotie Nederland circa 200.000 tulpen meebrachten, die ook dit jaar weer in bloei waren getrokken door A&P Flowers, was dat onvoldoende om iedere bezoeker van zijn of haar 10 tulpen te voorzien. Het tafereel had iets weg van een popconcert: veel toeristen verdrongen elkaar rond de pluktuin. Ze vonden het een belevenis.

De pluktuin ging open na een korte openingsceremonie
en een spectaculaire vuurwerkshow (foto: TPN/VidiPhoto)

Tulpen door de stad

De opening van het tulpenseizoen stond in het teken van de jarige hoofdstad: 750 jaar Amsterdam. De pluktuin was na ruim drie uur leeg, net zo lang als de aanleg van de tuin kostte. Wat restte was kratten met stelen. Niet alle tulpen overleefden het gedrang. De hele dag waren nog toeristen in de stad te vinden die met tulpen – soms letterlijk – op zak door de straten trokken of neerstreken in de horeca. Voor TPN is de dag geslaagd. Voorzitter Arjan Smit van TPN: „Hoewel we Nationale Tulpendag al sinds 2012 vieren, blijft het elke keer weer waanzinnig mooi om al die mensen met een grote lach op hun gezicht te zien genieten. In tijden waarin er veel spanning en onzekerheid is in de wereld is het geweldig om met z’n allen een vrolijke en positieve sfeer te creëren met tulpen.”

Gesprek

De protesten tegen de bollenteelt lieten Smit koud. Hij zag duizenden enthousiastelingen op het Museumplein. Vorig jaar was er ook al een kleinschalig protest bij de Tulpendag. Toen bood Smit een gesprek en inzicht in de teelt en broeierij aan, een aanbod dat hij nog enkele malen herhaalde. De demonstranten gingen tot op heden niet op zijn aanbod in. Volgend jaar is de Nationale Tulpendag op 17 januari.

Smit: „Hoewel we Nationale Tulpendag al sinds 2012 vieren, blijft het elke keer weer waanzinnig mooi om al die mensen met een grote lach op hun gezicht te zien genieten. In tijden waarin er veel spanning en onzekerheid is in de wereld is het geweldig om met z’n allen een vrolijke en positieve sfeer te creëren met tulpen.”

Nederland is de grootste producent van duurzaam geproduceerde snijtulpen ter wereld. In totaal zijn er zo’n 375 kwekers die dit seizoen gezamenlijk meer dan 1,7 miljard tulpen produceren. Belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Polen.

De pluktuin met ruim 200.000 tulpen, die de Nederlandse tulpenkwekers (TPN) zaterdag 18 januari vroeg in de ochtend in 3,5 uur hadden aangelegd. Drie kruizen en het getal 750 waren dit jaar belangrijke elementen in het ontwerp, een verwijzing naar het 750-jarig bestaan van Amsterdam (foto:TPN/VidiPhoto)

Gerelateerde content

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij graag!

Sluit venster