De Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World organiseren van maandag 23 september tot en met zondag 29 september de Inheemse Zaaiweek. Natuurliefhebbers worden opgeroepen om midden in de herfst inheemse zaden in hun tuin te zaaien ter bevordering van de biodiversiteit.
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Zo loopt het aantal insecten de afgelopen jaren hard achteruit, terwijl zij juist zo belangrijk zijn voor de biodiversiteit; ze zijn verantwoordelijk voor de bestuiving en onmisbaar in de voedselketen. Veel insecten zijn afhankelijk van inheemse planten, maar ook daarvan zijn er steeds minder te vinden. Om ervoor te zorgen dat er weer meer insecten komen, wordt de Inheemse Zaaiweek georganiseerd. De Bijenstichting, Cruydt-Hoeck en Gardeners’ World roepen mensen met een tuin op om in actie te komen voor de biodiversiteit. „Laten we samen zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden zaaien!”
Waarom zaaien in de herfst?
De meeste mensen zaaien planten en bloemen in het voorjaar in hun tuin, maar volgens bioloog en ambassadeur aan de Inheemse Zaaiweek Mátyás Bittenbinder is juist het najaar het beste moment om inheemse zaden te zaaien. Mátyás Bittenbinder: „Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaadjes vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets. Sommige zaadjes kunnen goed tegen de kou en ontkiemen pas in het voorjaar. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in. Dus laten we tijdens de Inheemse Zaaiweek samen zoveel mogelijk vierkante meters met inheemse zaden zaaien!”