Vorige

’In 2025 zijn 30% gewasbeschermingsmiddelen groen’

Beeld
Shutterstock

De brancheorganisaties Artemis en CropLife NL verwachten, dat in 2025 rond 30% van de gewasbeschermingsmiddelen in de Nederlandse land- en tuinbouw ‘groen’ zijn. Dat blijkt uit de berekeningen van de Graadmeter Groene Gewasbescherming. Als diverse stimuleringsmaatregelen worden ingezet, kan het percentage zelfs aanzienlijk hoger uitvallen, zo denken de organisaties.

Voor de berekening hebben Artemis en CropLife NL de afzetgegevens van groene middelen samengevoegd en ingevuld in de Graadmeter Groene Gewasbescherming. Als de trend doorzet stijgt het aandeel van 13% in 2015 naar bijna 30% in 2025.


In de Graadmeter Groene Gewasbescherming zijn de afzetgegevens van drie categorieën verwerkt: gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong (micro-organismen, virussen, plantenextracten, feromonen), gewasbeschermingsmiddelen voor toepassing in de biologische teelt en de toegelaten laag-risico middelen. De afzet in een van de categorieën telt maar 1 keer mee.

Artemis en CropLife NL verwachten dat de afzet van groene middelen in 2025 kan uitstijgen boven de 30% als de beoordelingscapaciteit toeneemt en de toelatingseisen beter worden toegesneden op de aard van deze producten. Beide organisatie geven aan: „In de land- en tuinbouwsectoren is veel aandacht voor geïntegreerde gewasbescherming, de vraag naar groene middelen neemt toe, alsmede de inzet van nieuwe technologieën en biologische bestrijders.”

In het vakblad van 11 november verschijnt een uitgebreid interview met Helma Verberkt, sinds 1 april de nieuwe Artemis directeur, onder meer over actualiteiten rond ’groene middelen’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):

Notitie

Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster