Vorige

Impact van CO2 op chrysantenteelt in kaart gebracht

Beeld
Vakblad voor de Bloemisterij

Wageningen University & Research heeft voor chrysant een nieuwe versie van het INTKAM-gewasmodel gemaakt. Een gewasmodel simuleert de fotosynthese, groei en ontwikkeling van een gewas. Het kan door telers worden gebruikt om hun teelt te voorspellen.

Het team Fysiologie & Productkwaliteit van de Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research heeft voor de nieuwe versie van het gewasmodel een methode ontwikkeld om het effect van CO2 op de continue, jaarrond chrysantenteelt te onderzoeken.

Complex gewasmodel

Het ontwikkelen van een gewasmodel voor chrysant is complex. In een kas groeien namelijk chrysanten van verschillende leeftijden; van net geplant tot bloeiend en oogstbaar na circa 70 groeidagen. Na de oogst start continu een nieuwe cyclus op dezelfde plek.

De hoeveelheid CO2 die een individuele chrysant nodig heeft, verschilt van week tot week. Een jonge chrysant heeft bijvoorbeeld andere behoeften. Hij heeft tevens een andere invloed op het kasklimaat dan een oudere bloem. Ze staan echter in dezelfde kas. Bij de implementatie van het model is met dit gemengde teeltsysteem rekening gehouden. Voor deze berekening heeft WUR gebruikgemaakt van gegevens uit teeltstudies en wetenschappelijke literatuur. Dit resulteerde in simulaties van de groei van chrysanten, gevalideerd met een echte teelt.

Per gewas een nieuw model

Ieder gewas reageert anders op licht, temperatuur en CO2. Daarom moet voor elk gewas een nieuw gewasmodel worden ontwikkeld. Zo’n model kan dan naast de klimaatcomputer van de teler worden gebruikt. Hierdoor kan de teler de juiste teeltbeslissingen nemen voor de gewenste groei van het gewas. In het Kas als Energiebron-project ‘CO2-gebruik moet efficiënter: sectorbrede kennisopbouw en bewustwording’ is recent ontdekt dat er winst te halen is uit het slimmer inzetten van CO2. Dat kan enerzijds door verlaging van de CO2-dosering bij raamstanden boven 20%, met gebruik van buitenlucht als er echt geen CO2 geleverd wordt. Daarnaast helpt het om de dosering via rekenprogramma’s slim over dag en teeltperiode te verdelen.

De CO2-vraag (opname) van de chrysant blijkt in begin teelt vrij laag te zijn, aan eind ca. 5% lager dan teelt-gemiddeld. Ook is er een duidelijke invloed van periode in het jaar

Het werk aan het verder verbeteren en uitbreiden van het INTKAM-gewasmodel voor chrysant werd gefinancierd door het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er

Blijf op de hoogte
met wekelijkse updates!

Selecteer categorie(en):
Registreren

Selecteer een de demo en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformBloem.

Onbeperkt gebruik maken van PlatformBloem?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van het Vakblad voor de Bloemisterij, van Greenity of van Bloem&Blad.

Heeft u een abonnement op het Vakblad voor de Bloemisterij, Greenity, Bloem&Blad of Floribusiness, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster