John Huiberts, vertelt in een podcast dat als hij gangbaar was gebleven en voor maximalisatie was gegaan, hij meer had verdiend dan hij nu verdient met zijn biologische bedrijf. Hij maakt daarbij wel de kanttekening dat ‘het betere gevoel van biologisch ondernemen niet in waarde wordt uitgedrukt.’
Dit vertelt hij in de podcast ‘Nieuw Voer’ waar hij met Alexander Prinsen in gesprek ging over zijn reis in de omschakeling naar biologische bloembollen. Hij geeft in het gesprek aan dat het goed mogelijk is om biologische bloembollen te telen en daarbij een goed verdienmodel te hebben.
Verder vertelt hij onder andere dat de voordelen van biologisch telen nog niet goed genoeg worden beloond. Hij haalt het voorbeeld aan dat hij minder hoeft te beregenen door het hoger organische stofgehalte. Hierdoor spoelt er naar zijn zeggen minder uit naar de sloot. „Verbeteringen van bijvoorbeeld een schonere sloot zouden mee moeten tellen in je verdienmodel.”
‘Tijd mee’
Hij heeft vertrouwen in systeemverandering in de huidige bollenteelt. Volgens de bio-teler hebben gangbare kwekers die doen aan verduurzaming de tijd mee, ook als ze richting biologisch gaan. Hij geeft aan dat steeds meer consumenten en groenvoorzieners van onder andere gemeenten zich realiseren dat bloembollen zonder bestrijdingsmiddelen beter zijn voor de biodiversiteit en de gezondheid van de mens.